Annons
Annons


Lättbakad saffranskaka – klart på en halvtimme

När julsuget sätter in är den här mjuka saffranskakan perfekt. På max tio minuter är smeten klar. Häll i formen, toppa med mandel, grädda. Sedan är det bara att njuta. Mums!


Snabbfixad saffranskaka.

Hastkaka 
med saffran

8–10 bitar
35 min

1 kuvert saffran à 0,5 g
1 sockerbit
1 msk okryddat brännvin 
el konjak
2 dl mjölk
4 1/2–5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
75 g kallt smör
1 litet ägg

Annons

Garnering:
ägg till pensling
mandelspån
pärlsocker

1. Stöt saffran och sockerbit i en mortel, rör ner spriten och blanda lösningen med mjölken.

2. Blanda den mindre mängden mjöl, bakpulver och socker. Tillsätt hyvlat smör och finfördela i detta.

3. Vispa ihop saffransmjölken med ägget och blanda i smeten. Vänd samman till en lös deg. Är den mycket lös, tillsätt resterande mjöl.

4. Klicka smeten i en bakpappersklädd form, ca 24 cm i diam. Pensla med lättvispat ägg. Strö över mandel och pärlsocker.

5. Grädda i 200°, 20 –25 min. Prova med sticka.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Saftig saffranskaka i långpanna


(38)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…