Annons
Annons


Läcker saffranskaka!

Lagom till första advent frestar vi med mjuk fruktkaka med saffran och färskosttopping!


15–20 skivor
Tid: ca 1 tim och 25 min + marinering

1 pkt saffran (0,5 g) + 1 sockerbit + 1 msk okryddat brännvin
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
ca 2 dl grovt hackad torkad frukt (t ex dadlar, aprikoser, katrinplommon, tranbär, hela russin)
saft av 1 stor apelsin

Annons

Topping:
150 g philadelphiaost
ca 1 dl florsocker
skal från 1 liten citron + 1–2 tsk saft
lingon

Gilla Allas.se på Facebook

1. Lägg frukten i en skål och häll apelsinsaft över tills det knappt täcker. Låt stå övertäckt ett par tim eller till nästa dag.
2. Lös upp saffran enl punkt 1 under basdeg.
3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda i frukten och saffranslösningen. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet. Häll i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter.
4. Grädda kakan i 175° i nedre delen av ugnen, 45 min, prova med sticka. Ta ut formen, låt vila något, stjälp upp och låt svalna. Fryses eller förvaras med fördel svalt och mörkt.
5. Rör ihop ost, florsocker och citronskal och -saft strax före servering. Bred smeten på kakan och strö över lingon.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson


(60)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…