Annons
Annons


Helkväll med dans på tv den 2 november


Lördagen den 2 november bjuder SVT2 på en helkväll med världens mest kända balett; Svansjön. Det blir kortfilm, dokumentär och två olika uppsättningar av föreställningen som fängslat publiken i över 130 år.

Annons

 

19.00 När svanar dansar

Fransk dokumentär från 2012. I Luc Pettons ”Svan” får livslevande vita och svarta svanar samsas med mänskliga dansare. Vi följer koreografen, dansarna och teamet av fågeltränare under den spännande men inte problemfria resan, bokstavligen från ägg till premiär. En resa som ställer frågor: Är det dans? Är det konst? Hur ser det ut, samspelet mellan djur och människa?

Gilla Allas.se på Facebook

 

20.00 Benke Rydmans Svansjön

Den färgstarka, kritikerrosade tolkningen av Svansjön, inspelad i Dansens hus i Stockholm i januari 2013. I Rydmans lekfulla men svarta streetversion är svanarna bundna till trollkarlen Rothbart genom sitt drogberoende. Hur skall prinsen befria sin älskade?

Dansare: Maria Andersson, Lisa Arnold, Alexandro Duchén, Daniel Koivunen, Robert Malmborg, Anna Näsström, Mario Perez Amigo, Ambra Succi, Fredrik Wentzel, Jennie Widegren.

 

21.15 Sigge Modighs Svansjön

Svarta Svanen är den omtalade unge koreografen Sigge Modighs tolkning av Svansjön direkt för kameran. Kortfilmen är inspelad i Kungliga Operans Guldfoajé, bara några steg ifrån scenen där den klassiska versionen dansas.

 

21.20 Matthew Bournes Svansjön

En version där svanarna har bytt kön och dansas av män i en blandning av teater och dans. Bournes uttråkade prins lockas av de vilda, farliga svanarna och deras fräcka frihet. Ska prinsen finna kärleken – eller döden? Och är kärleken kanske bara en vision, en hägring? Den här uppsättningen av Svansjön har publikrekordet för dans både i London och på Broadway, och turnerar fortfarande på olika platser jorden runt. Matthew Bourne behåller genomgående Tjajkovskijs älskade musik.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…