Annons
Annons


Hellre en get än fleecefilt i julklapp


Bättre en get till Afrika än en fleecefilt i handen!

9 av 10 svenskar vill hellre ha en julklapp från sin arbetsgivare som går till välgörande ändamål än ännu en fleecefilt eller en chokladask. Det framgår av en ny undersökning som SIFO tagit fram på uppdrag av ActionAid.

Annons

Resultatet visar på ett starkt intresse för ”goda” julklappar som gör skillnad. ActionAid har nu tagit fasta på detta genom att erbjuda julklappar mot fattigdom för företag.

Hitta alternativa julklappar
Syftet med undersökningen är att uppmärksamma arbetsgivare på att de julklappar som ges till anställda och kunder ofta är sådant som de varken behöver eller vill ha. ActionAid uppmanar nu alla företag, organisationer och myndigheter att se sig om efter alternativ till de vanliga klapparna.

Ge bort en get
För att underlätta valet har ActionAid i år tagit fram tre olika paket för företag som motsvarar en flock getter i storlekarna 25, 50 och 100 getter.

– Att ge en dräktig get till en kvinna någonstans i världen kan vara början till en stor förändring. Hon och familjen får det snabbt bättre när de får näringsrik mjölk och dessutom kan hon sälja överskottet på marknaden. Eftersom undersökningen visar att 70 procent av svenskarna får en julklapp av sin arbetsgivare, kan företagens bidrag göra stor skillnad, säger Miriam Isaksson, insamlingschef på ActionAid.

Minst av allt vill anställda ha en fleecefilt
Undersökningen, där 1 000 förvärvsarbetande svarat på vad de vill ha i julklapp av sitt jobb, visar att svenskarna har börjat tröttna på fleecefiltar, chokladaskar och pocketböcker.

Vad vill du minst av allt ha av din arbetsgivare i julklapp?

  • Fleecefilt: 44 procent
  • Chokladask: 33 procent
  • Bok: 15 procent
  • Presentkort: 4 procent

Byt ut chokladasken!
– Vi ser en tydlig tendens att allt fler människor engagerar sig och vill bidra till en mer rättvis värld genom att ge bort en ovanlig och omtänksam present. Fler arbetsgivare borde våga byta ut chokladasken för att i stället ge sina anställda en gåva som består av exempelvis en get eller en åsna. Då bidrar man till att kvinnor och flickor i utvecklingsländer kan bli självförsörjande och på sikt kräva sina rättigheter. Att ge bort en julklapp som motverkar fattigdom ger även ett mervärde till företaget eller organisationen i form av stolta medarbetare, säger Miriam Isaksson.

Paketen med getter går enkelt att köpa via ActionAids hemsida www.actionaid.se, till och med den 19 december. I varje paket ingår bland annat gåvokort som kan ges till anställda eller kunder och ett gåvobevis till hemsidan eller e-postsignaturen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…