Annons
Annons


Helstekt fläskfilé med ärtpesto

Den krämiga ärtpeston på toppen är supergod och ger fin färg till den här rätten. Fläskfilén blir extra saftig när du helsteker den.


dkgiogjg

4 port
Tid: 55 min

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk timjan

Ugnsstekt potatis:
1 kg färskpotatis
4 smala morötter
2 rödlökar
1 tsk salt
2 msk olja
200 g cocktailtomater
50 g mâche- eller rucolasallad
100 g fetaost

Annons

Brunsås:
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
3 dl sky och kallt vatten
2 msk kalvfond
1 msk soja

Ärtpesto:
1 dl gröna djupfrysta ärter
2 msk rostade pinjenötter
1/2 dl basilikablad
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olja
2 msk riven parmesanost
2 krm salt

1. Tvätta potatisarna, skala morötter och lök. Klyfta löken, bred ut allt på plåten så att köttet kan få plats. Salta och ringla över olja. Ställ in i ugnen i 225°.
2. Bryn filén i smör i en stor stekpanna. Salta, peppra och strö över timjan. Skölj ur stekpannan och ta till vara skyn.
3. Efter 25 min, lägg över filén på plåten i ugnen och lägg tomaterna bredvid, fortsätt att steka ca 20 min eller tills köttets innertemperatur är 70°.
4. Häll alla ingredienser till såsen i en kastrull, koka upp under omrörning. Sjud såsen 5 min. Smaka av med salt och peppar.
5. Tina ärterna. Rosta pinjenötterna i en torr teflonstekpanna. Mixa alla ingredienserna till ärtpeston med en stavmixer.
6. Skär köttet i skivor, blanda de ugnsstekta grönsakerna med sallad och fetaost.
7. Servera köttet med de ugnsstekta grönsakerna, brunsåsen och peston.

Läs även: Recept på helstekt rostas

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar


(58)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…