Annons
Annons


Hemmets hjärta

Nordiska museet i Stockholm öppnar den 5 april en ny fotoutställning på temat Folkhemmets rum. Nu är det fokus på köket och ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried, Gösta Glase och Karl Erik Granath visas. Utställningen är den andra delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, sovrummet och badrummet presenteras med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.


 

Köket - hemmet hjärta. Foto: Karl Erik Granath, Nordiska museet

Köket – hemmet hjärta. Foto: Karl Erik Granath, Nordiska museet

Under bondesamhället var storstugan ett allrum för matlagning, arbete, umgänge och sömn – i dag har köket åter blivit en samlingsplats. Under 1930- och 1940-talen utvecklades små kompakta kök för att effektivisera hemarbetet. Moderna och rationella kök skulle höja husmödrarnas status och göra dem till experter på sitt eget kompetensområde – hemmet. Hemmens forskningsinstitut (HFI) studerade arbetsmetoder, inredning och redskap.

Annons

Undersökningarna ledde till rekommendationer och normer: alla saker på rätt plats, inte ett steg i onödan. Svensk köksstandard, som till viss del fortfarande lever kvar, fastställdes första gången 1950 och angav mått för bänkar, skåp och arbetsytor. Under 1950- och 1960-talen blev köket rymligare och matplatsen kom tillbaka. Litet och effektivt eller rymligt och välkomnande – ett sekels ideologier och samhällsförändringar kan avläsas i köket.
Var:
Nordiska museet i Stockholm.

När: Köket visas 5 april – 10 augusti 2014.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…