Annons
Annons


Historisk förändring av röstningssystemet i Eurovision!

När Eurovision Song Contest avgörs i maj har poängutdelningen genomgått en historisk förvandling. ”Det hela handlar om att skapa tv-magi” säger Christer Björkman, tävlingsproducent för ESC 2016.


mans-zelmerlow-eurovision

Måns Zelmerlöw inser att Sverige har vunnit Eurovision Song Contest 2015. Foto: Lina Åhman/SVT

På initiativ av Svt kommer resultatet i Eurovision Song Contest 2016 att presenteras på ett helt nytt sätt. Inspirationen är hämtad från Melodifestivalen.

– Alla tävlingar bygger på ett dramatiskt upplopp. Med erfarenhet från Melodifestivalen vet vi hur vi skapar det magiska ögonblicket. Nu har man enhälligt beslutat att genomföra i princip samma röstningssystem i Eurovision Song Contest, säger Christer Björkman.

Annons

Redan inför 2013 föreslog SVT förändringen till EBU.

– ESC är ett program i världsklass och det kräver ett värdigt slut. I Baku 2012 satt Loreen som vinnare 20 minuter innan programmet var slut och det är inte bra tv. Men en förändring av ett gediget programformat som ESC kräver sin tid. Processen har pågått sedan dess och nu är tiden mogen. Det blev ett enhälligt beslut för förändring i ESC:s referensgrupp i höstas, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2016 och den som har drivit frågan.

Så delas poängen ut:

• Efter sista finalbidrag startar telefonomröstningen, som stängs efter den andra snabbreprisen.

• Sedan delas jurygruppernas poäng ut: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 presenteras grafiskt. De 43 ländernas poängpresentatörer delar sedan – och enbart – ut sina tolvor.

• Tittarnas telefonröster i respektive land omvandlas som tidigare till poängskalan 1-12 – de har därmed lika många poäng att dela ut som jurygrupperna. Resultaten i de 43 ländernas telefonomröstningar summeras till ett samlat resultat som programledarna presenterar. Därmed har totalt 3 698 poäng delats ut och tävlingen har fått en vinnare.

Förändringen gäller endast finalen. Semifinalernas resultat kommer att redovisas på samma sätt som tidigare. Programledarna presenterar de länder som har gått vidare till finalen, utan inbördes ordning.

Läs också:
Info och datum Eurovision Song Contest i Sverige 2016

Så ser scenen i Eurovision ut!

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…