Annons
Annons


Hitlåtens historia tillbaka med mordhot och luftballonger!


Hitlåtens historia är tillbaka. Musikprogrammet som rotar i rötterna till låtar du säkert inte kunnat undgå att höra och som alla har sin egen historia. Hur kommer det sig att ”One Of Us” ledde till att Joan Osborne mordhotades? Och varför blev en tidsotypisk discodänga som Chics ”Good Times” det som förändrade hiphopen för alltid? Reportrar är Magnus Broni och Håkan Thörn.

Annons

Säsongpremiären ger oss i Sverige extra anledning att sträcka på ryggen. För hade det inte varit för svenska Johanna från Järvsö hade världen förmodligen varit utan Joan Osbornes jättehit ”One Of Us”. Låten är en kärlekshistoria som hämtad från Hollywood, en kärleksförklaring komponerad av Eric Bazilian till svenska flickvännen.

Lyckans nationalsång

Avsnitt två för oss in i vad som kan kallas lyckans nationalsång, nämligen Katrina & The Waves ”Walking On Sunshine”. Det är låten som föddes i fel tidsepok men som ändå varit en återkommande sommarplåga i över 30 år. Vi möter Katarina Leskanich på Turné i Toronto och bleckblåsarna som gjort sig skyldiga till ett av historiens mest glädjespridande blåsarrangemang.

Pistolhot

Under luppen i avsnitt tre hamnar discodängan som med sin sköna basgång var med och förlöste hela Hip Hop-genren. Chics ”Good Times” överlevde när disco-genren dödförklarades och blev basen i tidernas första hiphop-hit ”Rapper’s Delight” med Sugarhill Gang. En låt som tog hiphopen från New York till världen. Hör Wonder Mike och Master Gee berätta om äran och berömmelsen men också berättelsen om rättstvister och pistolhot.

Vi berättar även historierna om R.E.M:s ”Losing My Religion”, Nenas ”99 Luftballons” och Secret Garden/Westlife/Josh Grobans ”You Raise Me Up”.

Hitlåtens historia: Måndag 2 november, kl 22.15 i SVT2

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…