Annons
Annons


Hjälp för din pollenallergiska hund

Pollenallergi drabbar inte bara oss människor, utan även våra hundar. Den tidiga våren har gjort att pollenhalten är ovanligt hög för årstiden. Här får du några tips hur du kan hjälpa din pollenallergiska hund.


hund

På många håll i landet är våren redan här med både solstrålar och grönska. En baksida med denna efterlängtade årstid är för många pollensäsongen. Pollenallergi kan vara besvärligt för människor, men vad många inte vet är att det även drabbar hundar. Det är vanligt att allergin uppstår tidigt, ofta redan innan valpen är sex månader.

Annons

Luftburna allergier som pollen och kvalster är den vanligaste typen bland hundar. Några tydliga symptom är klåda, till exempel genom att hunden biter eller slickar på sina tassar, rinniga och irriterade ögon samt ibland snuva. Hunden kan också bli irriterad i öronen och på öronlapparna.

Går att lindra besvären

– Pollen är svårt att undvika eftersom hundar vistas mycket utomhus. Är besvären svåra går det att sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin. Några biverkningar med behandling mot pollenallergi är ökad törst och matlust, något som är bra att känna till som ägare. Ibland blir hunden bättre av att badas med ett medicinskt schampo som stillar klådan och återfuktar. På så sätt minskas pollenmängden som hunden kan ta upp genom huden, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Om man får fram de exakta allergenerna är det möjligt att i svåra fall ta fram ett specialvaccin åt hunden. Detta görs genom hyposensibilisering, en långvarig immunbehandling mot allergi. Hunden utsätts för små mängder allergener och på så sätt vänjer den sig stegvis vid ämnet som orsakat allergin. Då kan hunden bli helt fri från sina besvär.

Du kan ta reda på om din hund är allergisk mot pollen genom ett pricktest eller blodprov hos veterinären.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…