Annons
Annons


Höjdartårtan – festligt från frysen

Smarrigaste tårtan – perfekt att göra i förväg och ha i frysen. Ta ut den och dekorera sedan är det bara att servera. Nötter, vaniljfyllning passar smulbotten av kex perfekt.


Festligt och lättgjort!

Festligt och lättgjort!

Höjdartårta

ca 10 bitar
Tid: ca 45 min + tid i frys

12–14 Oreo chokladkex
ca 30 g smör
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
6 äggulor, spara 3 äggvitor utan inslag av gula
1 1/2 dl florsocker
10–12 Ballerina kladdkaka-kex
1/2 dl socker
1 dl valnötter
stora marshmallows
1–2 dl hallon
1–1 1/2 dl karamelliserad mjölk (kolasås)

Annons

1. Mixa chokladkexen, tillsätt smält smör och kör till en smulig massa. Täck en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diam, med bakplåtspapper. Fördela smulorna och tryck ut dem jämnt. Låt stelna i kyl.

2. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med ca 1/2 dl grädde, koka upp och kyl ner.

3. Ta upp vaniljstången. Vispa grädde och crème fraiche fluffigt var för sig. Vispa äggulor och florsocker kraftigt till ett pösigt ljust skum, vänd ner vaniljgrädde, vispad grädde och crème fraiche. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner. Häll hälften av smeten över bottnen. Krossa kladdkakskexen och strö dem över, täck med resten av smeten och frys i minst 6 tim.

4. Smält sockret i en gjutjärnspanna så att det blir ljust brunt. Lägg i grovt hackade nötter, rör runt och häll upp på bakpappersklädd plåt. Låt svalna. Ta ut tårtan ur formen. Lägg på delade marshmallows, bränn dem lätt med brännare. Garnera med hallon och nötterna. Ringla över önskad mängd karamelliserad mjölk.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Chokladtårta med kolasås

LÄS OCKSÅ


(35)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…