Annons


Hormonruset gör att du står ut med att han gör dig illa – du måste göra slut fast din hjärna säger stanna

Du måste bryta ett dåligt förhållande - fast du inte vill. Kristina levde med en man som höll på att förgöra henne. Hennes förnuft sa att hon måste lämna honom för att 
inte bryta ihop men känslorna ville något annat. Experterna förklarar vad som styr oss när vi blir förälskade.


Du maste bryta förhållandet när du blir illa behandlad av din partner.

Det gör ont att bli avvisad men du måste bryta upp för att inte gå under.

Magen känns som en centrifug på full styrka i vissa förhållanden. Du känner dig lika sårbar som en sparv på en kvist i blåsten. Ensam. Men du stannar ändå. Du vill ha mer, bara en endaste minut till av det ni hade gemensamt i början.
Den känslan har Kristina, och många andra, känt på.
Hon inledde för flera år 
sedan ett förhållande med en man som drev henne till att göra saker som hon aldrig 
annars skulle ha gjort.
– Jag blev som besatt och gjorde saker som jag skäms över, säger Kristina som i dag är gift med en annan man och har barn.
– Första gången som jag träffade mannen som jag lämnade tyckte jag inte om honom. Men han var intresserad av dykning, precis som jag, och han var duktig. När han bjöd med mig på
en dyktur så hakade jag på och sedan åkte vi till en sjö. Där förförde han mig.
– I början behandlade han mig som en prinsessa. Folk såg på vår förälskelse med 
avund och jag blev förälskad i hans förälskelse.
Flirtade vilt
Kristina bodde då med några väninnor, men han ville att hon skulle flytta hem till honom.
– Och då började helvetet. Det var som om han hade mig 
i en låda.
Han försökte göra henne svartsjuk.
– Han var snygg, och visste om det. Ofta stod han framför spegeln och beundrade sig själv. Men plötsligt försvann han! Han kunde säga att han bara skulle ett ärende till närbutiken, och så var han borta i flera timmar. En dag bestämde jag mig för att följa efter honom. Då slank han in på en bar och där flörtade han med andra kvinnor. Jag var inte svartsjuk men det gjorde mig osäker.
En kväll var Kristina och mannen bortbjudna.
– Jag kände ingen där så jag var lite utanför. På festen var också en snygg kvinna och han var som ett frimärke på henne. Då blev jag hysteriskt svartsjuk. Men sedan, på väg hem från festen, friade han till mig. Detta efter att ha kollat in en annan kvinna hela kvällen. Det kändes konstigt.
– Samma sak hände nästa gång vi var på en fest. Sent på kvällen kastade han sig över en kvinna och försökte övertala henne att stanna när hon var på väg att ge sig av. Jag beslöt mig för att se vad som skulle hända om jag åkte hem. Jag låtsades ringa efter en taxi och gömde mig sedan utanför porten.
Strax efter kom den andra kvinnan ut och for iväg ensam i en taxi. Kristina kände sig eländig.
– Jag bestämde mig för att lämna honom, säger hon
Men när de sedan hade sex igen fick hon ny enregi att stanna kvar och försöka få förhållandet att fungera.
Socialt klister
Vad är det som får oss att ta dåliga beslut? En av orsakerna är det så kallade kärlekshormonet oxytocin. Det bildas 
i hypotalamus i hjärnan och styr vårt förhållande till andra människor.
– Oxytocin är en signalsubstans som är inblandad i flera av kroppens funktioner. Det verkar som ett socialt klister som binder ihop oss med andra människor, förklarar hjärnforskaren Siri Graff.
– Oxytocinet är faktiskt viktigt för oss redan innan vi föds. Hormonet ökar hos både den gravida mamman och hos pappan och det skapar en stark bindning till barnet.
Men det är så mycket mer som händer i hjärnan när du blir förälskad. Till exempel så utlöses ”förälskelsemolekylerna” dopamin och fenyletylamin i belöningscentrat.
– De verkar på samma sätt som kokain och amfetamin. Du får ett rus. Vid normala nivårer av dopamin blir du motiverad och vid allt för höga doser blir du psykotisk, säger Aina Westrheim Ravna som är professor i farmakologi.
Professorn säger också att vi blir beroende.
– Vi blir beronde av ruset och kan drabbas av ett s k Obsessive Compulsive Disorder-beteende. Man blir helt besatt av en person. Det känns som abstinens. Dessutom faller serotoninnivåerna faktiskt under en sådan ”galen” förälskelse. Serotoninet är i sin tur ett ämne som reglerar humöret och får dig att känna dig lugn och nöjd.
Du blir som en kärleksbomb, beredd att både förödmjuka dig själv och att försätta din partner i fara. Allt det här händer, bortom förnuftet, på ett djupare plan i vår hjärna, i det så kallade limbiska systemet, som rent evolutionärt är mycket äldre. För evolutionen har förälskelsen stor betydelse. Vi har ett biologiskt driv i oss att hitta en partner, få barn och passa ihop. Därför gör också en avvisning ont. När hormonruset är över kan det vara nästan lika smärtsamt som att bryta en tå.
– Det är riskabelt att vara ensam. Vi har genom historien blivit känsliga för att bli just utstötta. Att bli dumpad, det ska göra ont, säger Siri Graff.
Alla kan vi hamna i ett osunt förhållande där vi hoppas och ber. Men vissa är mer utsatta än an-dra.
Måste vara hård
– Kvinnor fastnar oftare. I synnerhet kvinnor som haft svaga band till sina pappor. De har då varit tvungna att kämpa och klänga för att få uppmärksamhet. Senare i livet tror de därför att de måste göra på samma sätt när de hittar en partner. Det handlar i grund och botten om att bli älskad. Men är man i ett osunt förhållande måste man inse fakta och ge upp hoppet om att bli älskad, säger samlevnadsexperten Sissel Gran.
Hur gör man egentligen det?
– Genom att använda Fantomen-metoden: Du måste vara hård mot de hårda. Bryt all kontakt. Acceptera inga inviter från personen och utplåna alla spår. Att lösgöra sig innebär total avhållsamhet.
I Kristinas fall utvecklade sig förhållandet till det sämre.
– Han började kritisera mig för idiotsaker. Det var som att diskutera med någon som påstår att månen är en grön ost. Vi bråkade om småsaker och jag blev mer och mer osäker på mig själv. Var det verkligen jag som reagerade hysteriskt? Till slut gjorde han slut.
Kristina flyttade in i kollektivet igen med sina väninnor.
– Men allt jag ville göra var att ringa honom. Jag ville ha sex igen, bara en gång till. Jag var som en missbrukare på avvänjning. Jag visste med förnuftet att jag inte borde, men mina känslor sa annat. Som tur var hade jag bra vänner som hela tiden fanns vid min sida och peppade mig att stå emot.
Långt senare mötte Kristina exets mamma på stan. Hon berättade att han hade gift sig och fått barn, men skilt sig igen. Nu tog hon sig an svärdottern och barnbarnet ”eftersom sonen inte var så lätt att ha att göra med”.
– Det var en bekräftelse på att jag inte var galen. Jag reagerade mänskligt på avvisningen. I dag har jag det bra, men jag vet att det finns andra som sitter fast i liknande förhållanden och som skäms. Till dem vill jag säga: Det går att ta sig loss och få ett bra liv efteråt.■

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Av Inga R Holst

Foto: IBL/Shutterstock


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…