Annons
Annons


Hormonspiral skyddar mot cancer


Hormonspiral har visat sig vara mycket effektiv i kampen mot livmodercancer. Foto: Bayer Healt Care

Glöm tablettbehandling. En norsk studie visar att spiralen är bästa skyddet mot livmodercancer.

Livmodercancer är bland de vanligaste cancerformerna hos kvinnor i Sverige. En ny norsk studie har nyligen visat att användningen av en hormonmspiral minskar risken för livmodercancer.

Annons

Hormonspiralen överlägsen
– Hormonspiralen är helt överlägsen jämfört med tablettbehandling. Resultaten är mycket lovande och tendensen tydlig: Alla kvinnorna i testgruppen, som använde hormonspiralen fick effekt. Förstadiet till livmodercancer gick fullständigt tillbaka när de använde spiral, säger professor och gynekolog Anne Orbo till www.forskning.no .

Det är snart 10 år sedan som professor Anne Orbo från University of Tromsø, tillsammans med kollegor, först fann att hormonspiral kan ha en förebyggande effekt mot livmoderhalscancer. Nu kan de visa att förstadiet till livmodercancer försvinner efter sex månaders användning av hormonspiral.

Test på 170 kvinnor
Forskningsgruppen bestod av 170 norska kvinnor som alla hade förstadiet till livmodercancer. En grupp av kvinnorna använde hormonspiral i sex månader och testades därefter igen efter två år. De återstående kvinnor fick en tablettkur och där syntes endast en gynnsam effekt på ungefär hälften av kvinnorna.

Resultaten visade att de positiva effekterna av hormonspiralen fungerade så länge den användes. Anne Orbo påpekar att genom att ta bort spiralen, kan upp till hälften av fallen förstadiet till livmodercancer komma tillbaka. Så om man är i riskgruppen för livmodercancer, bör man använda spiralen kontinuerligt.

Slipper ta bort livmodern
Vid livmodercancer är behandlingsformerna ofta strålning, kemoterapi, hormonbehandling eller borttagning av livmodern. Borttagning av livmodern hoppas Anne Orbo kunna förhindra i framtiden.

– Alldeles för många kvinnor får livmodern bortopererad. Våra resultat visar att vi i framtiden bör agera på ett annat sätt. Genom att ge de kvinnor som löper störst risk för cancer en hormonspiral, kan vi både minska antalet cancerfall och antalet kirurgiska ingrepp, menar Anne Orbo.

  • Vad är livmodercancer?
    Livmodercancer uppstår i cellerna i slemhinnan som finns på insidan av livmodern. Det är den slemhinnan som kroppen stöter ifrån sig under menstruationen, och som kommer ut tillsammans med blodet.
    Om en grupp av cellerna i livmoderslemhinnan börjar växa, kallar vi denna samling av celler för en polyp, som är en godartad tumör – inte cancer. Om en grupp av celler, däremot växer okontrollerat och exempelvis växer in i vävnaden under slemhinnan, är det en malign tumör, dvs cancer.

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…