Annons
Annons


Höstgryta med kantareller

Hösten är grytornas tid! Härligt smakrik blir den här köttgrytan kryddad med enbär och toppad med nystekta kantareller och lingon.


Mustiga smaker!

Mustiga smaker!

Köttgryta med enbär, svamp och lingon

6 port
Tid: 1 1/2 tim

1 kg älg- eller nötkött, t ex högrev
1 gul lök
4 morötter
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
4 dl vatten
2 msk kalvfond eller 1 köttbuljongtärning
1/2 msk vinäger
7 krossade enbär
1 tsk torkad timjan eller 1 msk hackad färsk
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1/2 dl kallt vatten

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

200 g färsk svamp
2 msk smör
salt, peppar

Garnering:
1 msk färska/djupfrysta lingon
färsk timjan

1. Skär köttet i grytbitar. Skala och tärna lök och morot grovt.
2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
3. Bryn lök och morot och lägg i grytan.
4. Tillsätt vatten, fond, vinäger, enbär, timjan, gelé, soja och grädde.
5. Sjud grytan ca 45 min eller tills köttet är mört. Rör ner mjöl blandat med vatten och sjud ytterligare 15 min.
6. Stek svampen i smör och rör ner den i grytan. Strö över lingon och timjan.
7. Servera grytan med kokt potatis.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

 

Fler goda recept:

Mustig kycklinggryta

Fiskgryta med aioli


(0)
(2)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…