Annons


Hujedamej Emil fyller 50


Emil i Lönneberga 50 år

Även om Emil i Lönneberga aldrig blir äldre än fem-sex år så är det i år femtio år sedan den första boken om honom gavs ut. Emil bor på gården Katthult i Småland med sin mamma, pappa och lillasyster Ida, pigan Lina och drängen Alfred. På gården finns det en byggnad som kallas snickerboa, och som alla som hört historierna om Emil vet, är det ett ställe han besöker ofta.

Annons

Ungefär som det ser ut i Katthult kunde det se ut på små gårdar i Småland för över hundra år sedan, när Astrid Lindgrens far var liten. Han berättade ofta om sin barndom för Astrid och hennes syskon och det är dessa berättelser som inspirerade Astrid till hennes historier om Emil. Totalt har Emilböckerna sålt i 30 miljoner exemplar och översatts till 52 språk. Oftast utgivna med träffsäkra illustrationer av Björn Berg.

Under 2013 ger förlaget Rabén&Sjögren ut flera Emilböcker i nyutgåva och även ett antal pekböcker, visböcker och ett spel som går ut på att stapla Emils trägubbar utan att de rasar. Historierna om Emil har också blivit tre biofilmer regisserade av Olle Hellbom. Dessa tre filmberättelser kommer nu som jubileumsbox på dvd (SF). Dessutom släpper SF en ny biofilm om Emil i Lönneberga med på premiär juldagen i år.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…