Annons
Annons


Hunden är ingen Barbie!

Vill du ha en docka – köp en docka. Och om det är en liten hund du vill ha, se upp med oseriösa uppfödare och kriminella valpsmugglare!


hhjjlhj

Även små hundar är hundar med behov. Foto: Shutterstock

Trenden är solklar, och inte bara i Sverige utan även i det stora landet i väst. Det ska vara en liten hund! Ju mindre desto bättre. En hund att bära runt i väskan, en hund som bara är allmänt söt och rar och klär bra i både fräcka kläder och läckra halsband. Jag är verkligen inte anti småhundar och äger både mops och 50 procent av en fransk bulldog (den söta delen) tillsammans med min dotter. Men ibland undrar jag om inte många småhundar tar vid där Barbie och My Little Pony slutade.

En hund är hund

Hundsläktet är ju fantastiskt, med människans hjälp har det skapats hundraser av alla storlekar, hårslag och färger. Alla är dock innerst inne hundar, med hundars alla behov. Även minsta lilla dvärghund behöver motioneras och aktiveras, lära sig lite vett och kunna umgås med sina artfränder. Att bäras runt i en väska är kanske inte drömtillvaron för en nyfiken liten hund. Å andra sidan är hundsläktet (på gott och ont) anpassningsbart som få andra arter.

Annons

Läs också: Checklista för dig som ska skaffa hundvalp

Jag är inte säker på om det var Paris Hilton som skapade hund-i-väska-trenden, men hon har sannerligen fört fram den i strålkastarljuset! Småhundar får vanligtvis små kullar, valparna är få till antalet och det finns av förklarliga skäl inte valpar till alla hugade spekulanter. Seriösa uppfödare är också måna om att se att deras valpar hamnar i rätta händer, och valpspekulanter får finna sig i att få sin hundönskan särskådad.

Farlig smuggling

Efterfrågan överstiger med råge tillgången. Ett gyllene läge för alla mindre seriösa uppfödare! Nu paras allt som är litet och behändigt och säljs för minst lika stora summor som renrasiga valpar från de bästa uppfödarna. I många fall utan att valparna ens är avmaskade, vaccinerade eller id-märkta.

Än värre är det med smuggelvalpar. Valpar som föds upp under undermåliga förhållanden och sedan säljs utan vare sig garantier eller besiktningspapper till blåögda spekulanter. Jag kan förstå att det kan vara lockande att köpa en valp på det här sättet när det i det närmaste tycks vara omöjligt att hitta en svenskuppfödd valp. Många köpare inser heller inte att de genom sitt agerande får en kriminell verksamhet att blomstra.

Värt att vänta

Flertalet tycks tvärtom känna att de gör en god gärning genom att rädda en kanske sjuk och rädd valp. Resultatet blir tyvärr att ännu fler tikar tas i avel, ännu fler valpar föds upp under gräsliga förhållanden och ännu fler valpar smugglas in i landet. Vi har alla sett skräckbilderna i kvällspressen: ihoptejpade, drogade valpar, intryckta i diverse små utrymmen i väskor och bilar.

Läs också: Så reser du med husdjur

Det kan kännas som en orimligt lång tid som du behöver stå på väntelistan för att få en väluppfödd valp från en seriös uppfödare. Men jag lovar att det är värt väntan!

 

Veckans PS: Vill inte katten ha klösbrädan utan föredrar att vässa sina klor på stolsben och liknande? Försök att sätta upp brädbitar vid till exempel dörrkarmen i stället. En del katter föredrar hårdare material att klösa på. Kanske inte så konstigt när du betänker att katter som lever ute helst vässar sina klor på träd och grenar.

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…