Annons
Annons


Så blir hunden svampexpert!

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att leta svamp. Vill du öka dina chanser att fylla korgen kan du träna din hund att bli en utmärkt svampletare. De flesta hundar kan med av träning bli riktigt duktiga.


hundar svampletare

Lär hunden hitta rätt i svampskogen!

Hunden använder främst sitt luktsinne för att hitta svamp. Kantareller har ett utpräglat utseende och distinkt doft, därför är denna sort bra att börja med. Övningsexemplar är också enkla att få tag på i matbutiken.

Annons

Så tränar du hunden

Börja med att lägga ut små bitar hundgodis täckta av en svamp. Det är viktigt att övningen sker i rätt typ av terräng, där det finns goda chanser att hitta svampsorten man letar efter. Hunden ska sedan lockas av doften och därefter kunna lokalisera svampen.

Gilla Allas.se på Facebook

Nästa moment är att placera kantarellen i skogen utan godbitarna och belöna hunden rikligt när den markerar svampfyndet. Öva upprepade gången tills hunden associerar svampsök med belöning och uppskattning.

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad. Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

Ett vanligt misstag är att ägaren rör vid svampen som används för att träna. Då finns det en risk att hunden letar efter doften från husse eller matte, i stället för doften från svampen. Ta därför inte i svampen med händerna eller trampa alltför mycket på sökområdet. Göm svampen i skogen dagen före träningen så doften av människa inte blir lika framträdande.

Se upp för giftiga svampar

Se till att det finns svamp där du tränar hunden så den sedan har en chans att hitta sorten. Det är också viktigt att veta vilka arter som är giftiga. Hundar är känsliga för samma svampsorter som människor. Om olyckan är framme är det viktigt att uppsöka veterinär.

– Hundar som fått i sig giftig svamp blir orkeslösa, får kräkningar och diarré. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra. I de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Tre steg för träning:

1.    Lägg ut svamp med en godisbit under i naturlig terräng

2.    Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar

3.    Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp

 


(37)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…