Annons
Annons


Hur används täckbark?

Täckbark ger ett prydligt intryck, det minskar vattenbehovet och hindrar ogräs. Men barken ger kvävebrist hos plantor med stark tillväxt.


Täckbark hindrar ogräs och bevarar markfukten - men varning för kvävebrist.

Täckbark hindrar ogräs och bevarar markfukten – men varning för kvävebrist.

Hej!
Trivs hallonhäcken med ett lager täckbark? Ska den också gödslas, när i så fall?
Undrar Gudrun i Strängnäs

Hej Gudrun!
Täckbark är bra på att hindra ogräs och behålla fukten i marken. Det höjer också jordens mullhalt efter några år när barken brutits ner. MEN, mikroorganismerna (som gör jobbet) använder mycket kväve, varför det blir kvävebrist i marken under nedbrytningen (vilken tar lång tid eftersom barkens ligniner är svåra att spjälka). Alltså ska inte bark användas till växter med stort kvävebehov. Kväve främjar tillväxt av nya skott som ju är viktigt för häckar, grönsaksland och dina hallon. För växter som har vuxit klart och som man har mest för blomprydnaden, som buskrosor, lökväxter och solitära perenner, funkar täckbarken bättre.
Eftersom täckbarken har många andra fördelar kan den ändå användas, också till kvävebehövande växter, om du samtidigt stödgödslar rejält med en kvävekälla som färskt gräsklipp eller hönsgödsel.
Ge hallonen färskt gräsklipp och hönsgödsel, en omgång under våren och en i slutet av juni (dubbel dos om du vill använda täckbark).  Några skopor vedaska vår och höst gör susen, askan är rik på kalium och många spårämnen som fruktbärande växter uppskattar.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…