Annons
Annons


Hur beskärs hortensian?


Hortensia

Hortensia

Hej!

Jag har en jättefin, stor hortensia i trädgården. Har låtit de vissna blommorna sitta kvar under vintern och ser att en massa nya skott kommit undertill på grenarna och undrar hur och var jag beskär den? Ovanför första skottet för att få bort de vissna blommorna eller bör den klippas längre ned?

Annons

Tack på förhand 🙂

Med vänliga hälsningar
Victoria

Hej Victoria!

Vilken tur att du inte hunnit sätta saxen i busken. Hortensia (förmodar att du  har den vanliga, Hydrangea macrophylla),  blommar längst ut på fjolårets skott. Om dessa klipps bort är också årets blomning fördärvad… Nya blad kommer visserligen, men utan blomknoppar… I väldigt milda delar av landet kan busken hinna sätta nya blomknoppar som i så fall kommer någon månad senare, in i september.  I svalare trakter är det vanligt att hortensian fryser ner och därmed är också årets blomning förlorad. Täck därför hortensian lite extra på hösten, gärna med torra eklöv eller liknande.

Numera finns moderna hortenisasorter, som ‘Endless Summer’, som blommar på årsskotten och därför inte riskerar att vare sig frysa bort eller råka beskäras på våren! Om du vill beskära en gammal, risig hortensia, glesa ur och ta bort cirka vart femte skott nere vid basen och gör så kontinuerligt så föryngras busken utan att du riskerar att missa någon blomning helt.

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…