Annons
Annons


Så blir du av med kirskål!

Kirskål hör till en av våra värsta ogräsarter, eftersom den attackerar på flera fronter. Så här blir du enklast av med kirskål!


kirskal

Hej!

Jag har en fråga som jag hoppas att du kan hjälpa oss med. Vi har fått in kirskål i stora delar av trädgården och det är en riktigt ”plåga” för detta tar helt över och kväver annan växtlighet! Har du några tips på vad man kan göra för att få bukt med (bort!) detta?

Annons

Tacksam för svar

Britt-Marie Fink

Hej Britt-Marie!

Kirskål hör till en av våra värsta ogräsarter, eftersom den attackerar på flera fronter. Dels fröar blomman av sig, men värst är den livskraftiga roten som ivrigt slingrar sig fram och slår upp nya skott. Men det finns några strategier som funkar för att bli av med kirskålen, även om ni måste vara nitiska i början.

Gilla Allas.se på Facebook

Om inget annat som du är rädd om växer på marken, täck jorden tidigt på våren med svart plast, eller mörk markduk (finns att köpa i plantskolan). Det hindrar rötterna från att skjuta upp nya skott och de förtvinar så småningom. Men marktäckningen måste ligga kvar åtminstone fram till nästa års sensommar. Tycker ni att det ser fult ut, täck med barkmull eller liknande. Därefter är det bara att plantera, skär små planteringshål rakt igenom plasten så bibehålls skyddet ännu en tid.

Om det finns buskar och perenner i landet som du vill behålla, kan du antingen gräva upp dem och plantera dem temporärt på ny plats och sedan täcka med en duk. Plantera sedan tillbaka dina önskvärda växter påföljande sensommar när jorden är ogräsfri.

Tredje och jobbigaste alternativet är att vara mycket nitisk, särskilt på våren och försommaren, och metodiskt rensa bort varje stjälk och blad. Och givetvis ta bort alla blommor, så att de inte går i frö och ger ännu fler kirskålsplantor. Ni kan ju dela upp tomten och ta en hanterbar bit i taget.

En annan strategi är att plantera in konkurrerande, livskraftiga marktäckare och i kombination vara nitisk och rensa bort kirskålsbladen. Hit hör förslagsvis daggkåpa, nävor, myntor och vintergröna. Å andra sidan kan också de upplevas som ogräs när de väl etablerat sig och satt fart…

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Läs också: Recept på kirskålspesto!

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(56)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…