Annons
Annons


Hur blir lergrytan ren?


lergryta-frilagd

Jag har en lergryta som blivit missfärgad och har några skumma gröna fläckar. Jag har använt den ca 10 gånger. Hur ska jag göra rent den? Som den ser ut nu vill jag inte använda den.
Eva


Det låter som din lergryta kräver en grundlig rengöring.

Annons

Först bör du diska den ordentligt med varmt vatten och några droppar diskmedel. Fyll sedan grytan med svagt ättiksvatten och placera den i kall ugn. Sätt termostaten på 175–200° och sätt på ugnen. Låt den stå i ugnen minst en timme. Diska ur grytan med borste. Förhoppningsvis har nu fläckarna försvunnit och grytan har återfått sin riktiga färg. Annars får du upprepa proceduren.

Gilla Allas.se på Facebook

Före tillagning bör lergrytan alltid ligga i vatten minst 10–15 minuter. Den fuktighet som det porösa lergodset tar åt sig genom dränkningen förhindrar vidbränning vid tillagningen. Detta gör också att maten kan lagas med minimalt med vätska om man så önskar.

Efter matlagningen fyller man alltid grytan med varmt vatten, låter den stå en stund och diskar sedan noga med ev några droppar diskmedel. Se till att grytan torkar ordentligt och låt den förvaras luftigt. Då håller den sig fräsch länge.

Läs också:

7 saker du ALDRIG bör rengöra med diskmedel

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…