Annons
Annons


Undvik fällorna: 7 dåliga vanor som stjäl din tid!

Oavsett vad du arbetar med finns det vissa vanor som stjäl förvånansvärt mycket av vår tid. Vill du hinna mer kan det vara idé att minska på följande 7 vanor.


Stressad kvinna på golvet.

Undvik vanorna som stjäl för mycket tid.

1. Vi ligger kvar i sängen
Om vi ligger kvar för länge i sängen är risken att vi blir ännu tröttare än när vi vaknade. När vi öppnar ögonen på morgonen frigörs hormoner som gör oss redo att stiga upp, men om vi blundar igen saktas vakenprocessen ner. Bäst är att gå och lägga oss lite tidigare på kvällen i stället.

Annons

Läs också: Sömnexperten: Arbetsdagen borde inte börja förrän klockan 10

2. Vi tittar på mobilen
I dag är alla mer eller mindre mobilberoende. Stup i kvarten tar vi pauser för att svara på meddelanden, göra statusuppdateringar eller bara kolla igenom flödet. Denna ständiga koll på mobilen gör inte bara att vi förlorar tid – vi tappar också fokus.

3. Vi gör flera saker samtidigt
Att syssla med flera saker parallellt är ingen effektiv metod. Amerikansk forskning visar att endast 2 procent av befolkningen klarar av att koncentrera sig på två saker samtidigt. Samma forskning visar också att för de resterande 98 procenten blir resultatet när vi gör mer än en sak i taget betydligt sämre.

4. Vi kollar inkorgen hela tiden
Att ha koll på mejlen är naturligtvis viktigt, men att hela tiden kasta sig mellan arbetsuppgifter och inkorgen tär på effektiviteten. En studie från Microsoft visade att varje gång de anställda öppnade sin inkorg spenderade de 25 minuter på att läsa mejl. Därför är det viktigt att skapa en rutin för när och hur länge vi ägnar oss åt våra mejl.

5. Vi skjuter upp viktiga uppgifter
Det är lätt hänt att jobba undan de enkla uppgifterna först, men vi tjänar faktiskt på att ta itu med det allra svåraste först. Det är på morgonen som motivationen och orken är som störst. Planera därför in de tyngre uppgifterna då.

6. Vi springer på möten
Alltför ofta sitter vi i möten utan att något vettigt blir gjort eller sagt. Att bara gå på de möten som verkligen känns viktiga kan därför vara en god idé. Finns det ingen tydlig agenda för vad mötet ska handla om kan vi fundera på om det verkligen är värt vår tid.

7. Vi fastnar i detaljer
Om vi fixerar oss vid att det vi gör måste vara perfekt blir hela vår produktivitet hämmad. Det lönar sig alltså att tänka att uppgiften egentligen inte är så viktig och att resultatet inte spelar så stor roll. Då släpper rädslan för att misslyckas och kreativiteten kan flöda.

Läs också: Stökiga personer är mer kreativa

Källa: Veckans Affärer


(7)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…