Annons
Annons


6 vanor som föräldrar till skötsamma barn har gemensamt

Vill du öka chanserna för att ditt barn ska lyckas i livet – både när det gäller karriär och relationer – finns det vissa saker du som förälder kan göra för att påverka, menar forskarna.


Hur-far-man-barn-att-lyda

Lyckas i skolan, hålla sig borta från dumheter och växa upp till att bli en sympatisk människa är många föräldrars dröm när det gäller deras barn.

Dessvärre finns det inget enkelt recept på hur man ska gå till väga för lyckas. Forskare har dock funnit en mängd faktorer som påverkar och ökar chanserna. Mycket ansvar ligger på föräldrarna.

Annons

Det här har föräldrar till skötsamma barn gemensamt:

1. De lär sina barn hjälpa till hemma
Genom att hjälpa till med exempelvis disk, tvätt eller städning lär sig barn vikten av att dra sitt strå till stacken.

Julie Lythcott-Haims, tidigare dekanus på Stanford Univeristy, menar att de som hjälpt till med hemmasysslor som barn utvecklas till att bli bättre på att samarbeta som vuxna. Dessutom är de mer empatiska och självständiga.

2. De lär sina barn att socialisera
Forskare från Pennsylvania State University och Duke University följde barn från dagisålder fram tills de fyllde 25 år. Den omfattande studien visade ett starkt samband mellan tidig social kompetens och hur framgångsrika de blev som vuxna.

Personer som hade social kompetens redan i ung ålder samarbetade bättre som vuxna, var mer hjälpsamma, hade lättare att tyda sina känslor och var duktigare problemlösare.

Läs också: Undvik fällorna: Föräldrars 7 vanligaste misstag!

3. De har förväntningar på sina barn
I en studie från University of California kom professor Neal Halfson och hans kollegor fram till att föräldrars förväntningar och krav på sina barn spelade stor roll för deras färdigheter i framtiden.

De barn vars föräldrar hade förväntningar om högre studier var också de som studerade vidare efter grundskolan, i högre grad.

tips-barn

4. De har en hälsosam relation till varandra
Barn till föräldrar som bråkar mycket – oavsett om de lever ihop eller inte – tenderar att göra sämre ifrån sig i livet än om föräldrarna kommer överens, enligt en forskningsrapport från University of Illinois.

5. De lär sina barn matematik vid tidig ålder
En studie från 2007 undersökte 35 000 barn i USA, England och Kanada. Från den drog forskarna slutsatsen att de som utvecklade kunskap inom matematik tidigt hade ett försprång som vuxna.

Att förstå siffror, nummerordning och andra grundläggande delar redan vid skolstart visade sig inte bara vara bra för det framtida matematiska lärandet, även läsprestationen påverkades positivt.

6. De har bra kontakt med sina barn
De barn som fick en kärleksfull uppväxt under sina första levnadsår presterade bättre i yrkeslivet, visar en studie från 2014. Dessutom hade de barnen sundare relationer som vuxna.

Förklaringen är att kärleksfulla och omhändertagande föräldrar som lyssnar på sitt barns signaler skapar en stabil grund, så att barnet vågar testa nya saker i livet.

Läs också: 10 frågor alla föräldrar borde ställa till sina barn efter skoldagen

Källa: Business Insider
Från: Femina

LÄS OCKSÅ


(54)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…