Annons
Annons


Hur får man lutfisken fast och fin?


Lutefisk

Jag undrar hur man ska göra för att få en fast och fin lutfisk? När jag själv försökt har jag oftast fått den alldeles lös och nästan slemmig. Vad gör jag för fel? Min faster lagade alltid lutfisk som var fast, fin och jättegod. Hur lyckas man få den så? Hur mycket lutfisk går det åt per person?
Kerstin W

Annons

För att få en fast konsistens på lutfisken bör man lägga den i rikligt med kallt vatten några tim eller allra helst 1–2 dygn. Ju längre tid i blöt, desto fastare konsistens. Förvara den i kylen under urvattningen.

Gilla Allas.se på Facebook

Salta fisken före tillagningen. Beräkna 1 msk salt per kg fisk. Koka i ugn, 200°, ca 45 min. Under tillagningen brukar jag hälla bort den vätska som bildas. Det gör också att fisken blir lite fastare i konsistensen. Man kan även koka lutfisk i mikrovågsugn. Se anvisning på respektive förpackning.

Åtgången på lutfisk kan variera, men man brukar beräkna minst ca 400 g per person. Storätaren vill säkert ha 500–600 g.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…