Annons


Se upp: 6 saker du ALDRIG bör göra i solen!

Det är inte allt som är lämpligt att göra en solig sommardag. Här är 6 saker du bör undvika!


Kvinna på stranden.

Se upp för farorna i solen!

Hudcancer är i dag den vanligaste cancerformen i Sverige. Den främsta anledningen till att allt fler drabbas tros vara våra solvanor.

I den efterlängtade sommarsolen är det lätt att bränna sin vinterbleka hy. För varje gång vi bränner oss ökar risken att i framtiden drabbas av hudskador, där malignt melanom är den allvarligaste. Har du elva leverfläckar eller mer på ena armen löper du större risk för hudcancer.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Här är 6 saker du aldrig bör göra i solen:

1. Sola utan solkräm
Smörj in dig cirka 20 minuter innan du går ut i solen, så hinner skyddet gå in i huden och ge effekt. Faktorn på solkrämen talar om hur mycket längre du kan vistas i solen utan att bränna dig. Använder du faktor 10 kan du vara tio gånger så lång tid i solen jämfört med om du inte smort in dig. Lagom med kräm för kroppen brukar vara det som får plats i din egen kupade hand, detsamma gäller för barn och deras kupade händer.

2. Pressa mitt på dagen
Ja, det är snyggt att ha en gyllenbrun hud. Men steker du sig i solen är risken stor att du i stället blir grisskär. Mellan klockan 11 och 14 är solen som allra skarpast – och som farligast. Tänk på att strålarna försämrar din hudkvalitet och att 80 procent av hudens åldrande beror på solen.

3. Sola obegränsat länge
Generellt klarar hud utan solskydd bara av att vistas 30 minuter i solljus – sedan börjar den ta skada. Skandinavisk hy är extra känslig. Totalt bör vi inte vara i direkt solljus mer än två timmar per dag. Små barn under ett år bör inte vara i skarp sol över huvud taget.

4. Glömma att dricka
Under varma dagar är det viktigt att dricka ordentligt, eftersom vi svettas extra mycket. Har vi ingen vätska att svettas ut kan kroppen inte kylas ner och vi kan bli riktigt sjuka. En hög kroppstemperatur i kombination med en varm och torr hud är de främsta orsakerna till värmeslag. Känner du dig yr i solen är mineralvatten bäst för att undvika uttorkning och huvudvärk.

Läs också: Här är tecken på att du dricker för lite vatten!

5. Strunta i solskydd för ögonen
Glöm inte solglasögon. Detta gäller även för barn. Solens ultravioletta strålar ökar risken för ögonsjukdomar och skador. Välj därför glasögon som skyddar mot både UVA och UVB. Ett par mörka solglasögon utan bra UV-skydd kan faktiskt vara sämre än inga solglasögon alls. Är glasögonen mörka blir din pupill större för att släppa in mer ljus – har glasögonen då inte bra UV-filter kan skadorna på ögat bli större än utan glasögon.

6. Somna i solen
Solens varma strålar gör oss trötta. Känner du dig dåsig bör du direkt lägga dig i skuggan, i en hängmatta eller under ett träd. Men kom ihåg att hälften av alla solstrålar ändå når dig i skuggan. Till och med en molnig sommardag kan du få färg.

Läs också: Så vet du om ditt födelsemärke är farligt!

Av Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Missa inte specialerbjudandet i vår webbshop!

Nivea solkit till specialpris!


(17)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…