Annons
Annons


Detta händer i kroppen när du äter påskgodis!

Aldrig äts det så mycket godis som under påsken. Men vad händer egentligen i kroppen när vi smaskar i oss alla dessa sötsaker?


Påskgodis.

Har du koll på vad som händer när du äter sötsaker?

Under påsken mumsar både barn och vuxna godis som aldrig förr. Försäljningen av lösgodis under denna högtid står för 10 procent av hela årets godisskörd.

100 gram lösgodis innehåller ungefär 400 till 500 kalorier (kcal), det vill säga lika mycket som en komplett middag. De flesta av oss äter ännu mer godsaker än så – och det enda vi får i oss är socker och fett.

Annons

Hur påverkas kroppen av allt detta socker? Och vad händer med vår hälsa på längre sikt?

Gilla Allas.se på Facebook

Här är 7 saker som händer i kroppen när du äter godis:

1. Aptiten ökar
LakritsGodis gör att ämnen som stimulerar aptiten, så kallade hungerpeptider, frigörs. När du äter mycket socker försämras också hjärnans förmåga att känna av mättnad – vilket medför att du äter ännu mer trots att kroppen logiskt sett är mätt. Resultatet? Du mår riktigt illa.

2. Kroppsfett bildas
Sockret du äter omvandlas till fett i kroppen. Risken för celluliter ökar och sockerarten fruktos kan ge förhöjda halter av triglycerider – en typ av fett som samlas runt kroppens organ och bidrar till övervikt.

3. Sjukdomsrisken växer
Immunsystemet försämras och risken för sockerrelaterade åkommor som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och depression ökar. Till en början aktiveras ”må-bra”-hormoner av sockret, men när sockret sedan omvandlas sjunker humöret och du kan känna dig deppig eller få migrän.

4. Allergier utvecklas
GodisDet är särskilt två ämnen i godis som kan orsaka allergiska reaktioner – azofärg och tartrazin. Båda dessa förbjöds redan på 80-talet, men efter att EU godkänt dem är de nu tillbaka i vårt lösgodis – och kan ge hudutslag, klåda, svullnader, nässelfeber och astma.

5. Hyperaktivitet triggas
En brittisk studie har påvisat att dessa azofärger även kan göra oss överaktiva och till och med orsaka inlärningssvårigheter, i synnerhet hos barn.

6. Smittor sprids
Vad många kanske inte tänker på är att lösgodisavdelningen i butiken är en riktig bakteriehärd. I godislådorna har barnfingrar petat, folk har nyst, hostat och rört runt. Slevarna har tappats på golvet och damm och nya bakterier har hamnat i lådorna. Inte konstigt att det finns stor risk för smitta just här.

7. Tänderna försämras
TanderKombinationen av socker och de befintliga bakterierna i munnen skapar en frätande syra som förstör emaljen på tänderna. Andra konsekvenser är karies och dålig andedräkt.

Läs också: Så blir du av med sötsuget på 20 sekunder!

Av Margaretha Malmgren
Källa: Newsner m.fl.

LÄS OCKSÅ


(75)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…