Annons
Annons


Hur fungerar dagen-efter-piller?

En läsare hörde av sig till vår samlevnadsexpert eftersom hon inte vill bli gravid. Men är akuta-p-piller verkligen en bra lösning?


dagen-efter-piller

Fråga:
Jag och min sambo är inte redo för barn. Men å andra sidan vill jag inte äta p-piller och min sambo har tröttnat på att använda kondom. Vår lösning är att praktisera avbrutna samlag och endast ”go all in” vid säkra perioder.
Detta har hitintills fungerat bra, men jag är ändå alltid orolig för att bli med barn och har svårt att slappna av till 100 procent. Så min första fråga är om det är garanterat säkert att ha fullbordat sex vid mens?
Jag har också hört talas om dagen-efter-piller och undrar hur dessa fungerar? Kan man ta ett piller efter att man haft samlag i stället för att äta p-piller i förebyggande syfte?

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Sofie

Svar:
Risken att bli gravid i samband med menstruation är minimal – men även om det är ovanligt så kan en befruktning ske. Har man kort menscykel finns risk att ägglossning infaller i samband med menstruation och vid ägglossning är ju graviditetsrisken som högst. Kvinnor kan också få en mellanblödning just vid ägglossning. Tolkas detta som mens finns det stor risk att det blir barn.
Men det finns inga garantier beträffande avbrutna samlag heller. När en man blir riktigt upphetsad bildas en vätska som brukar kallas försats och denna kan innehålla en liten mängd spermier. Alltså finns det graviditetsrisk även om mannen avbryter innan själva utlösningen.
När den vanliga preventivmetoden inte fungerat kan man ta dagen-efter-piller/akut-p-piller. Detta är ingen preventivmetod utan en nödlösning som påverkar ägglossning och förhindrar att en befruktning sker, men pillret kan inte avbryta en graviditet.
Akut-p-piller finns att köpa receptfritt på apotek och ska tas så snabbt som möjligt efter det oskyddade samlaget, senast inom 3 till 5 dagar beroende på sort. Man bör också alltid göra ett graviditetstest efter cirka 3–4 veckor för att vara helt säker.
Akut-p-piller innehåller en hög hormondos så det är inte skonsammare än ”vanliga” p-piller. Tvärtom påverkas kroppen mer trots att det inte ger samma skydd. Biverkningar kan vara illamående, ont i magen, huvudvärk, problem med mellanblödningar och mensrubbningar.
Vill ni slippa tänka på graviditetsrisk och kunna slappna av skulle jag rekommendera att du sätter in en spiral. Andra alternativ är pessar – en gummiform som används tillsammans med spermiedödande medel eller Femidom – ”kondom” för kvinnor

Nina Ljungberg, relations- och samlevnadsexpert hos Allas

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…