Annons
Annons


Knepen för att hitta kantarellerna!

Nu har svampsäsongen börjat! Vi hjälper dig att hitta de gyllene kantarellerna!


Kantareller.

Säsongen för kantareller är här!

Att hitta kantareller, skogens guld, kan vara en sport i sig – men för den som lägger ner tid finns det stor belöning att få.

Dessa förutsättningar behöver kantarellen för att växa:

Om det blir en bra svamphöst eller inte beror på flera saker. Bland annat spelar nederbörd, temperatur och vind in. Oftast är en våt sommar ett tecken på en rik svamphöst.

Annons

Ett torrt år gör det däremot svårare för kantareller att trivas och då växer de längs fuktstråk och på andra ställen där fuktigheten har varit relativt hög trots torrt väder.

Gilla Allas.se på Facebook

På dessa platser växer kantarellen allra helst:

Eftersom kantarellen inte är särskilt kräsen av sig finns den i många skogar runt om i Sverige. Den växer gärna kring Stockholmstrakten och runt fjäll, men finns i princip i hela landet.

Gällande trädslag trivs kantarellen ihop med flera av de vanligaste som tall, björk, asp, gran, ek, hassel, bok och lind.

Här i skogen hittar du kantareller:

Eftersom kantareller behöver växa ihop med levande trädrötter är det svårt att hitta kantareller i väldigt unga skogar. Leta nära trädets rot och fortsätt se dig omkring om du hittar en samling kantareller. Oftast finns det flera i närheten men de kan gömma sig under löv, grenar och gräs.

Svampar växer fort. Har du hittat ett gyllene kantarellställe kan du under högsäsong komma tillbaka två till tre gånger i veckan och plocka dina fynd från samma plats.

Läs också: Mustig köttgryta med kantareller och rödvinssås

kantareller-i-korg

Från: Elle mat & vin

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…