Annons


Hur konstigt är skånska egentligen?

Skånska är svenska – men ändå inte. För i skånskan finns en mängd ord och uttryck som ingen norr om Hallandsåsen begriper. Eller?


skanska-ord4

Radioprataren Kalle Lind har nyligen kommit ut med en skånsk-svensk ordbok. I boken hittar vi bland annat orden nedan – hade du koll på dem?

brövla = skrodera, skryta

bugasprängd = proppmätt

bugastinn = proppmätt

Annons

bulle = vad som i övriga landen kallas ”franska” eller ”fralla”, dvs brödbulle. Har orsakat förvirring både när skåningar besökt norra Sverige ocbh när uppsvenskar kommit hit. Allra mest förvirring har uppstått när stockholmare i själva verket syftat på ”taxi”.

byke, hop av sämra folk, slödder

bärga sej = lugna sig ”Bärga dig litta”

böjsor = byxor. ”En riktig skåning behöver ingen livrem, han eder in sej i böjsorna!” (gammalt tankekorn)

hialös = rastlös, oregerlig

hittefåret, Det var på = Det var på håret! ”Hittefåret” är en förskönande omskrivning/omkastning av bokstäverna i beteckningen för ett av de finaste hårstråna.

hossa = strumpa. Kan också användas som skällsord för oduglig, talanglös person.

hue = huvud, vanligt skällsord, troligen förkortning av ”ålahue”

på platt = i strumplästen, utan skor

påg = pojke, grabb, kille. Ofta i paret ”pågar och töser”.

pågablära, pågahalva, pågahynting, pågajävel, pågapitt, pågaplöde, pågasnöre = olika förstärknings-/förminskningsvarianter av ordet ”påg”, oftast sagda med kärlek (Tror jag. Annars får jag ta et snack med vissa äldre släktingar.)

Läs också: Testa dig själv – hur bra är du på skånska ord?

Utdraget ovan kommer från Skånsk-svensk ordbok – från abekatt till övanpo, där Kalle Lind har samlat ihop de mest specifikt skånska orden, uttrycken och sederna och förklarar deras betydelse på ett underhållande sätt. Boken innefattar lundensiska, malmöitiska, eslövska, österlenska och göingska och riktar sig till samtliga skåningar – urinvånare, inflyttade och utflyttade.

kalle-lind


(119)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…