Annons


Hur lång tid tar det att tina kött?

Hur lång tid tar det att tina kött? Och hur tillagar man fryst kött? Vår matredaktör svarar.


fryst kött

Fråga:
Jag har en bit rostbiff i frysen och undrar hur lång tid jag ska beräkna att själva upptiningen tar. Köttbiten väger ungefär 1 kg. Kan man förresten tillaga köttet direkt från frysen?

Svar:
Man kan tillaga köttet helt otinat, men då får man räkna med att tillagningstiden förlängs ganska avsevärt. Så här gör man: Lägg det otinade köttet i en ugnssäker form och placera den på ugnens nedre fals. Stek i 125° ca 1 tim. Vänd på köttbiten och stick in en köttermometer mitt i köttet. Fortsätt stekningen tills termometern visar 60°, om du vill äta köttet som rostbiff.

Annons

Otinad rostbiff (1 kg) tar 2–2 1/2 tim i ugnen, medan samma köttbit, delvis eller helt tinad, tar 1 1/4–1 3/4 tim.

Att tina köttet i kylskåp tar 1/2–1 dygn. Man kan även tina köttet i kallt vatten om man har bråttom. Beräkna då 3–4 tim.

Läs också: Varningen: Kött från andra djur i nötfärs

Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson
Foto: Shutterstock


(1)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!



Annons


Annons

Laddar nästa sida…