Annons
Annons


Forskare: Därför ska du INTE blanda alkohol med lightprodukter!

Många recept på drinkar har läsk på ingredienslistan. Nu varnar forskare för att vi inte ska använda lightläsk eller lightsaft. Det påverkar både blodet och de inre organen negativt.


Kvinna dricker alkohol.

Alkohol och lightprodukter kan skada dina organ.

Drinkar baserade på lightläsk ger högre alkoholhalt i blodet jämfört med varianter baserade på traditionellt sötade drycker. Det visar en studie publicerad i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Annons

Deltagarna fick antingen dricka sprit blandad med vanlig läsk eller lightläsk, sedan mättes alkoholkoncentrationen i deras utandningsluft. De personer som druckit lightdrinken hade 18 procent högre alkoholkoncentration när de blåste, jämfört med den andra gruppen.

Beror på sockret

Enligt forskarna beror detta på att socker tar tid för kroppen att bearbeta. Därför går också alkoholen i sockersötade drinkar långsammare ut i blodomloppet. Sötningsmedel fungerar däremot inte på samma sätt, utan merparten av det du dricker går rakt ner i tunntarmen – och direkt ut i blodet.

Gilla Allas.se på Facebook

Du blir alltså snabbare berusad om du väljer drinkar sötade med sötningsmedel i stället för socker – och risken att du dricker för mycket ökar. Samtidigt belastas de inre organen, särskilt levern, i högre utsträckning.

Vill du trots allt blanda din drink med en artificiellt sötad dryck kan du äta något samtidigt som du dricker den. Det gör att alkoholen når blodet långsammare, enligt forskarna.

Läs också: Nyhet: Alkohol försvinner INTE vid kokning!

Från: MåBra

LÄS OCKSÅ


(84)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…