Annons


Så länge håller fryst kött och fisk!

Är det farligt att äta mat som varit fryst länge? Och hur länge håller kött och fisk i frysen? Vi reder ut begreppen!


Hållbarhet för kött

Fråga:
Man har ju ofta hört att rått kött eller rå fisk inte ska förvaras i frys hur länge som helst. Men jag har aldrig förstått varför? Är det ”bara” så att viss näring försvinner ur köttet eller kan man rentav bli dålig av att äta kött eller fisk som förvarats i frys en längre tid?

Annons

Själv har jag vid upprepade tillfällen haft råa portionsbitar lax, torskpaket, fläskkött och nötfärs i frysen i 2–3 år. Jag har aldrig råkat ut för magsjuka. Så hur ligger det egentligen till?
Anna S

Svar:
Det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen. När man fryser livsmedel som kött och fisk så avstannar utvecklingen av bakterier. Dessa kan helt enkelt inte växa i –18° eller kallare.

Gilla Allas.se på Facebook

De beräknade hållbarhetstiderna handlar mest om smak och kvalitet. Det som händer är att varan förändras genom härskning, det är luftens syre som gör att fettet oxideras. Denna härskningsprocess fortgår, trots infrysning, även om den går betydligt långsammare än i färskt tillstånd.

Det är därför viktigt att man förpackar livsmedlet tätt och väl. Dessutom bör själva infrysningen gå snabbt, helst vid –25° när man fryser kött och fisk.

För att undvika kvalitetsförsämring rekommenderar kött- och fiskindustrin att man håller följande cirkatider för lagring i frysen.
Allas matredaktör

Så här länge håller kött och fisk i frysen

Griskött: 3 månader för feta delar och 6 månader för magra delar

Nötkött: 8–12 månader

Lammkött: 6–12 månader beroende på fetthalt

Fet fisk: ca 2 månader

Mager fisk: 6 månader

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs också: Smartaste sättet att frysa in och tina köttfärs

tina kött.


(2)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…