Annons
Annons


Hur länge kan jag spara sillen?

Olika sorters sill håller olika länge beroende på inläggningen. Så här länge kan du spara sill.


Inlagd sill på burk.

Varför är det skillnad på hållbarheten för olika sillsorter som man köper och efter att man har öppnat burken? Är det rätt att sill som har ”vanlig” ättikslag håller längre än en som har krämig inläggning, exempelvis vitlöks- eller romsill.
Camilla Jonsson

Annons

Elisabeth svarar:
Det stämmer att en öppnad burk med inlagd sill i klar lag håller längre än en krämig variant. Det beror på att den krämiga sillen ofta innehåller något slags mjölkprodukt som har relativt kort hållbarhet. Dessutom blir det ju så att den krämiga sillen, tack vare mjölkprodukten, innehåller mindre syra än sill som ligger i klar lag.

En öppnad burk industriinlagd sill med klar lag, och där lagen täcker fisken, kan hålla 3–4 veckor och även längre i kylen.

Krämig sill i öppnad burk håller 1–2 veckor i kyl.

Så här i juletid kan det vara bra att veta att hemgjord sill och sill som man köper hos fiskhandlaren också kan ha lång hållbarhet. Det hela beror förstås på om man har använt ett recept med väl avvägda proportioner, typ 1-2-3-lag, (ättiksprit-socker-vatten), haft god hygien och att sillen inte stått framme för länge. Är man tveksam om huruvida hanteringen varit god är 10–12 dagar i kylen ett bra riktmärke, enligt Svensk Fisk.

Läs också: Varningen: Här är sillen du INTE ska äta i jul

vilken-sill-ska-man-inte-ata

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak

LÄS OCKSÅ


(23)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…