Annons
Annons


Hur länge ska glutenfri deg bearbetas i maskin?


Degblandare

Min man har nyligen blivit glutenallergiker  och jag har prövat några nya recept, men är rådvill när det gäller bearbetning av degen och knådningen.

Bearbetningen har skett i en mellanstor maskin cirka 20 min. Matbrödsdegen blir kletig, inte slät och smidig. Hur länge ska glutenfri deg bearbetas?

Annons

Jag har även testat att baka bullar. De ska tydligen knådas väl för hand och med lätt hand, men hur länge?
Marianne I

Elisabeth svarar:
När det gäller bearbetning av glutenfri deg tycker jag att 5–10 min räcker gott och väl.

Eftersom inget glutennät kan bildas i den här typen av deg eftersträvar man bara att ingredienserna är väl blandade i degen och att konsistensen blir smidig. Degen kan vara kladdig trots att den är väl arbetad.

Degens konsistens kan variera beroende på receptet. Ibland vill man ha en lös kladdig matbrödsdeg som klickas ut eller gräddas i en form. Vid andra tillfällen önskas en fastare deg som går att knåda och kavlas ut till bullar.

Grundläggande för glutenfri bakning, oavsett vad man ska baka, är att inte använda alltför mycket mjöl. Är degen stabbig blir resultatet ett torrt och smuligt bröd.

För knådning gäller det att bara arbeta ner degen efter själva jäsningen. Använd väl mjölade händer och var lätt på handen så kommer det att fungera bra.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…