Annons


Hur mycket ska barnen få spendera lovet med telefonen?

Nu har Sveriges alla barn äntligen fått springa ut på ett välbehövligt sommarlov. Säkert är det många föräldrar som oroar sig för alla diskussioner de kommer behöva ha i sommar om den ständigt närvarande telefonen. Måste den med verkligen med till stranden? Vad händer om barnen tar bilder i badkläder som kan anses utmanade och delar i sociala medier? Får barnet nånsin vila och koppla av med sig själv?


tonaring-telefon

Här kommer tre tips på hur man som förälder kan hjälpa sitt barn till ett sunt förhållningssätt till telefonen för att få ett avkopplande sommarlov!

1. Moralisera inte.
Självklart ska barnet få hålla kontakten med vännerna och dela med sig av upplevelser även om fysiska träffar inte är möjliga.

Annons

2. Kom överens.
Det behöver inte betyda att begränsning av användandet inte är nödvändigt. Kom tillsammans med barnet överens om spelregler. När är det OK att hålla på med telefonen, och när ska den vara avstängd? Vilka slags bilder vill man dela med sig av, och vilka ska man hålla för sig själv? Finns det platser eller tillfällen där telefonen inte alls höra hemma? Prata ihop er och skaka hand på er överenskommelse.

Gilla Allas.se på Facebook

3. Visa vägen.
Som alla föräldrar vet gör barnet inte som man säger utan som man gör. Därför är det viktigt att föräldern också efterlever dessa överenskommelser.

Läs också: 13 sätt att koppla ner och koppla av från telefonen – även för vuxna!

Tipsen kommer från Micke Darmell, föreläsare och författare till boken Uppkopplad eller avkopplad – om konsten att verka i en uppkopplad värld.


(4)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…