Annons
Annons


Nyhet: Därför kan honung bli framtidens antibiotika!

Honung är naturens eget läkemedel med flera hälsosamma effekter på kroppen. Nu har svenska forskare hittat nyckeln till honungens läkande kraft.


Honung.

Honungens läkande kraft håller oss friska.

Tidigare användes honung som naturläkemedel utanpå kroppen, till exempel på svårläkta sår, men på senare tid har honung även visat sig göra stor nytta som medicin inuti kroppen. Nu vet forskarna varför.

Annons

Enligt Tobias Olofsson, molekylärbiolog vid Lunds universitet, har honungens hälsosamhet en direkt koppling till mjölksyrabakterier.

– De nyttiga mjölksyrabakterierna i honungen kommer från biets mage, där nektarn förvaras. När bina omvandlar nektarn till honung följer de nyttiga bakterierna med, förklarar han.

Framtidens antibiotika

BinMjölksyrabakteriernas funktion är att skydda honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svampangrepp. Men mjölksyrabakterier är även nyttiga för människan eftersom de kan bilda bakteriedödande ämnen som skyddar kroppen från infektioner.

Gilla Allas.se på Facebook

– De skapar även ämnen som triggar vårt immunförsvar. I framtiden kan honung till och med komma att användas i stället för antibiotika, säger Tobias Olofsson.

Än så länge är det dock för tidigt att byta ut antibiotika mot honung. Men Tobias Olofsson och hans forskarlag arbetar för fullt för att mjölksyrabakterierna ska kunna ingå i framtida läkemedel.

Läs också: 7 sätt att vårda kroppen med honung!

Källa: giboxen.se


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…