Annons
Annons


Så kan jordgubbar hjälpa dig gå ner i vikt!

De är inte bara söta, goda och härligt röda - nu menar forskare att jordgubbar även kan hjälpa till att tappa kilon. Läs om de goda gubbarnas fantastiska effekter!


Jordgubbar.

Visste du att jordgubbar kan hjälpa dig att gå ner i vikt?

Jordgubbar är inte bara somriga, söta och goda – utan även utmärkt dietmat. Det menar italienska, spanska och brittiska forskare, som i två olika studier kommit fram till att de röda bären kan motverka övervikt och ohälsosamma kolesterolvärden.

Annons

Personer som får mumsa i sig en handfull färska jordgubbar en timme före måltid äter mindre portioner jämfört med de som fått äta motsvarande kalorimängd i godis, upptäckte den första studien, som utfördes vid Loughborough University i Storbritannien.

Gilla Allas.se på Facebook

I genomsnitt fick jordgubbsätarna i sig 134 färre kalorier från den efterföljande pastamåltiden, vilket skulle kunna innebära ungefär 1 000 färre kalorier per vecka.

Läs också: Baka somrig smulpaj med jordgubbar och kokos!

Rika på fibrer

roda-jordgubbarForskarna tror att det finns två anledningar till att deltagarna som åt bär kände sig mättare än de som åt godis. Dels ökar mättnadskänslan ju längre tid vi tuggar maten (bären tog fyra minuter att äta upp, jämfört med mindre än en minut för godiset) och dels hade jordgubbarna en större volym, inte minst på grund av sitt vatteninnehåll. Jordgubbar är också rikt på fibrer, som har en mättande effekt.

I den andra studien – från Università Politecnica delle Marche i Italien och universiteten i Salamanca, Granada och Seville i Spanien – fick deltagarna äta ett halvt kilo jordgubbar om dagen.

Efter en månad hade deltagarnas kolesterolvärden och blodfettsvärden förbättrats markant. Jordgubbar kan med andra ord minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Röda färgen nyttig

Exakt vilket ämne i jordgubbarna som ger den goda effekten är inte helt fastställt, menar forskarna, men mycket pekar på att det är antocyaninerna, de naturliga färgämnen som ger bären sin klarröda nyans.

Tidigare studier har också visat att de antioxidantrika jordgubbarna bland annat kan skydda huden mot ultraviolett strålning. Dessutom är jordgubbar rika på folat, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod – och innehåller mer C-vitamin än apelsiner!

Ps. Köp gärna ekologiska!

Läs också: Så snoppar du jordgubbar på ett kick!

Av Malin Karlberg / MåBra

Vill du också bli smal och sund?

Köp vår onlinekurs med L7-metoden här!

l7-dieten

Nå din drömvikt med L7-dieten! Med vår digitala kurs ”Snabbt smal med L7” får du i 4 veckor ett komplett program för enkel viktnedgång och ett hälsosammare liv.

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Köp kursen här!


(104)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…