Annons
Annons


Hur påverkar månen vår kropp?

Många känner att de påverkas av fullmånen på olika sätt. Det brukar sägas att dragningskraften påverkar sömnen, hjärnan och en rad andra faktorer i kroppen. Men stämmer det?


fullmane

Foto: Stefan Johansson

Fullmåne sägs kunna ge sömnproblem, störd menstruationscykel, fler barnafödslar och olycksfall. Likaså aggressivitet, förvirring och märkligt beteende som allt gett upphov till uttrycket ”mångalen”.

Annons

För visst måste väl en himlakropp som kan påverka havens vattenmassor så starkt att vi har ebb och flod också påverka den mänskliga organismen som består av så mycket vatten?

Men nej. En forskare på Chalmers räknade ut att en person som väger 100 kilo och utsätts för månens dragningskraft endast skulle känna en skillnad som att gå upp, eller förlora, 20 milligram i kroppsvikt! Med andra ord inget vi lägger märke till.

Gilla Allas.se på Facebook

Det finns heller inga som helst vetenskapliga belägg för att månens faser skulle påverka oss rent fysiskt mer än som en naturupplevelse, menar en professor i astronomi vid Stockholms universitet. Månens faser beror på var den befinner sig i förhållande till solen och jorden, men dragningskraften är densamma hela tiden.

Text: Eleanor Martinsdotter

LÄS OCKSÅ


(25)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…