Annons
Annons


Läkare varnar: Låt ALDRIG ett barn sitta med benen så här!

Barn sitter ofta och leker i en så kallad W-ställning med benen. Nu varnar amerikanska läkare för de skadliga effekter det kan få för barnets framtida utveckling.  


Barn sitter.

Det kan vara mycket skadligt för barn att sitta i den här ställningen, menar läkare.

Att uppmärksamma hur ditt barn, barnbarn eller syskonbarn sitter är viktigare än du kanske tror. Den vanligaste ställningen har nämligen visat sig vara direkt skadlig för barnets utveckling senare i livet.

Annons

Om barnet själv får bestämma sätter det sig ofta ner på knä och låter sedan fötterna glida ut mot sidorna. Benen bildar då formen av ett W från midjan och neråt.

Skadad motorik

w-positionNu har forskare vid Pediatric Therapy Center i USA funnit att denna så kallade W-position kan medföra flera skador på barnets kropp.

Om barnet fortsätter att sitta i denna ställning efter 2 års ålder bromsas bland annat utvecklingen av benens grundläggande styrka och balans som behövs för viss motorik, som att hoppa och springa.

Även höfter, knän och fötter drabbas av onaturliga vridningar som kan leda till felvriden gångstil eller höftluxation, det vill säga att ledkulan förskjuts eller hoppar ur led i höften.

Krökt rygg

För ryggen och magen är W-positionen inte heller bra, eftersom ryggraden försätts i ett krökt läge som påverkar barnets hållning negativt och förslappar magmusklerna.

Läkarna föreslår i stället att barnet sitter med raka ben, eller åtminstone i en ställning där barnet på ett naturligt sätt kan rotera i alla riktningar.

Läs också: Därför ska du ALDRIG linda in ett barn i fleecefilt!

Källa: Pediatric Therapy Center
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(157)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…