Annons
Annons


Hur ska lagerträden leva vidare?


 

Kirschlorbeer auf weiss isoliert

Hej Karin!
Jag köpte några lagerträd i kruka billigt föra hösten. De övervintrade utomhus och verkar ha klarat sig (visserligen väl täckta)!
Nu undrar jag om de behöver planteras om? Vilken slags jord och näring behöver de i så fall?
Hälsar Helena

Annons

Hej Helena

Fantastiskt roligt att dina träd överlevde utomhus. Antar att du bor i de milda delarna av landet. Det är så himla fint också med flera träd, så att du får en helhet med krukorna.

Det är för tidigt att börja gödsla redan nu, eftersom många bakslag kan vänta ända fram i maj/juni med köldgrader som förstör nytillväxten. Om krukorna är stora behöver du inte alls plantera om redan efter en säsong. Om krukorna redan känns trånga, plantera om i större kruka. Kolla genom att försiktigt lossa trädet från krukan och se hur rötterna har det. Är det väldigt trångt och kanske en snurrande rotkaka i botten (kallas rotsnurr), behövs omplantering direkt. Vira då upp rotsnurret och skär med vass sekatör bort ca 1/3 av rothärvan så stimuleras rötterna att förgrena sig och få fäste i nya krukan.

Se till att krukan är rejält dränerad och bottna gärna med några grästorvor. De ger både god mull och bra näring efterhand som rötterna söker sig neråt i krukan. Välj gärna en lerblandad jord, som citrusjord, som lagern trivs i.
Om du planterar i ny jord behövs ingen extra gödning under säsongen. Får lagern stå kvar i sin gamla kruka, tilläggsgödsla med gräsklipp eller mylla ner pelleterad hönsgödsel som båda ger ett bra kvävetillskott.

Det är snyggt att formklippa lager, pyramiden är den klassiska formen. Vänta då med att toppa tills trädet nått önskad höjd.
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…