Annons
Annons


Hur ska marinader användas?


För den som ska grilla finns en uppsjö av grilloljor, rökiga oljor och glacer att köpa. Själv har jag försökt att blanda min egen grillolja, men tycker inte att jag får riktigt god smak på köttet. Det finns även en hel del färdiga marinader, men de är ofta dyra i förhållande till den lilla skvätten som finns i påsen. Hur ska grilloljor och marinader användas i samband med grillning?
Carina Nilsson

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Elisabeth svarar:
Om vi ska reda ut begreppen är marinad det som används före grillning, grillolja det som används strax före och/eller under själva grillningen och glace det som används efteråt.

Försök att göra det enkelt för dig och krångla inte till det med en massa sorter och smaker. Väljer du kött av god kvalitet med lite insprängt fett behöver du bara pensla med olja för att köttet inte ska fastna på grillgallret. Sedan kryddar du med salt och peppar. Då får du en härligt ren köttsmak med läcker touch av grillat.

Används magrare kött går det bra att lägga det i en marinad några timmar före grillning. Blanda marinaden direkt i en plastpåse för att slippa extra disk och för att marinaden ska omsluta livsmedlet väl. Du kan enkelt göra en egen billig variant av exempelvis raps- eller olivolja, lite citronsaft eller balsamvinäger, en pressad vitlöksklyfta, färska eller torkade örtkryddor såsom timjan och oregano samt lite nymalen svartpeppar. Salt bör undvikas i marinaden. Efter marinering ska marinaden kastas eftersom den varit i kontakt med det råa livsmedlet.

Det finns en mängd bra litteratur i ämnet för den som vill fördjupa sig i grillningens ädla konst. Jag rekommenderar gärna boken ”Grilla året om” från Forum som ger massor av kloka råd och bra recept.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…