Annons


Hur söta djur kan få dig att älska din partner mer

Par som tittade på bilder av valpar, bäbisar och pizza tillsammans med bilder av sin partner mådde bättre i sin relation än de som inte gjorde det. Nu tror amerikanska forskare att vi kan "lura" vår hjärna till att må bättre i våra relationer.


Kan en bild på en gullig hundvalp verkligen rädda ditt äktenskap? Bild:
Shutterstock/IBL

Visst låter det lite flummigt? Psykologiprofessorn James McNulty, och huvudförfattare bakom den nya studien, hade exakt samma känsla.

– Jag var skeptisk när jag bara utgick från mina egna erfarenheter och befintliga teorier kring relationer, säger han till Times.

Ändra på grundkänslan

Och bakgrunden till undersökningen, som nyligen publicerades i Association for Psychological Science, är också betydligt mer allvarlig än den låter.

Annons

Tidigare studier visar att soldater som deltagit i strid skiljer sig i betydligt högre utsträckning än gemene man. Forskarna vid Florida State University fick frågan från den amerikanska motsvarigheten till försvarsdepartementet om de kunna hitta ett sätt att hjälpa militärpersonal som tvingas vara ifrån sin partners.

James McNulty och hans team bestämde sig för att se om det går att ändra på grundkänslan människor har gentemot sin partner.

En tidigare studie har visat att män som deltagit i strid har 62 procent högre risk att skilja sig än gemene man. Bild: Cultura Creative (RF) / Alamy

En generell teori inom psykologin är att mycket bygger på associationer.

Du gillar äppelpaj för att det påminner dig om din barndom. Du älskar ett särskilt par byxor för att du alltid har kul när du bär dem.

– Om du är i en relation och du har massor med bra erfarenheter tillsammans med din partner börjar du associera din partner med de erfarenheterna och mår bra av det, säger James McNulty till Times.

Men detta gäller förstås även det motsatta.

Om din partner är stressad och frustrerad varje gång ni pratas vid, vilket förstås inte är ovanligt för militärpersonal, börjar du lätt associera din partner med negativa saker i stället.

”Lura” hjärnan till positiva känslor

För att försöka undersöka om det går att påverka hjärnans associationsbanor i en viss riktning, lät forskarna 144 par titta på ett förutbestämt bildflöde var tredje dag i sex veckor.

Deltagarna fick veta att de skulle notera varje gång det kom upp en bröllopsbild eller ett par som höll händer. I själva verket hoppades forskarna kunna se om testpersonernas hjärnor kunde ”luras” till att känna mer positiva känslor gentemot sin partner.

Vissa fick därför se bilder på sin partner blandade med neutrala bilder, exempelvis på en knapp. Andra fick se sin partner i en mix med glada bilder av gulliga djur, söta barn, god mat och ordet ”underbart”.

En nyfödd flicka och en hundvalp som somnat på samma filt. Bild: Shutterstock/IBL

Varannan vecka frågade forskarna testpersoner vilken grundkänsla de hade kring sin partner. Ju längre tiden led desto mer positiva saker kände personerna som fick se glada bilder gentemot sin partner. Dessutom sa de sig må allt bättre i sitt äktenskap.

James McNulty tror inte heller att forskarna löst äktenskapets alla mysterier, men kanske är de något på spåren. Han påpekar dock att människor som har en dålig grundkänsla gentemot sin partner sällan erkänner exakt hur dålig den är.

– Men det verkar ändå som att hjärnan inte riktigt förstår skillnaden mellan olika typer av associationer. Det innebär också att vi kan lura hjärnan att associera vår partner med positiva känslor, säger James McNulty till Times.

Av Helena Sjögren


(20)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…