Annons
Annons


Så spritsar du som ett proffs – tips och idéer!

Förvandla muffinsen till tjusiga cupcakes med en spritsad ros eller garnera tårtan som ett proffs med vackert formade gräddtoppar. Här får du knepen för en lyckad spritsning med tyll.


spritsa_cupcake

Grädde kan behöva lite gelatin för att hålla formen. Frosting ska vara rumstempererad men om den är smörbaserad kan den behöva stelna en stund i kylen innan den tas ut en stund före spritsning för att få rätt konsistens och temperatur.

Annons

Gör så här:

  1. Montera en tyll i en spritspåse och vik påsen över ett stort glas så den står stadigt, då är det lättare att fylla den.
  2. Fyll påsen till max två tredjedelar och skaka sen på påsen så att fyllningen åker ner och luftbubblor försvinner.
  3. Snurra ihop toppen av påsen så att innehållet packas ihop ännu tätare.
  4. Dags att börja spritsa. Viktigast är att du pressar ut fyllningen med den hand som håller fast påsen. Med den andra handen för du tyllen i önskad riktning utan att trycka. Annars är risken att fyllningen istället pressas uppåt istället för nedåt.
  5. Håll ett jämnt tryck hela tiden när du spritsar! Lätta på trycket innan du ska avsluta ett moment och flytta tyllen.  Det kräver lite övning för att få in tekniken. Men är du inte nöjd, är det bara att skrapa av frostingen med en spatel och börja om!
  6. Sen är det bara antalet tyllar och din fantasi som sätter gränser.

Här är två spritsdekorationer du kan göra med en stjärntyll med lite inåtböjda spetsar:

Gilla Allas.se på Facebook

Klassisk toppig sprits

spritsa_toppar

Börja utifrån och gå inåt. Spritsa runt om kanten med ett jämnt tryck. För tyllen inåt och spritsa nästa cirkel lite omlott, ovanpå den yttre. Fullfölj cirkeln ända in och avsluta med en topp. Släpp på trycket och lyft tyllen försiktigt i en mjuk rörelse så får du ett snyggt avslut.

 

Rosformad sprits

spritsa-rosor

Börja inifrån och gå utåt. Spritsa en liten klick i mitten och för sedan tyllen i cirklar runt om, ända ut till kanten. Släpp på trycket och dra tyllen försiktigt lite nedåt inåt mot kanten så skarven inte syns.

Blev du sugen på att dekorera dina bakverk?
Just nu har vi ett praktiskt set med spritspåsar och sex tyllar till specialpris i vår webshop:

spritsset

Text: Sanna Fogelberg
Foto: Shutterstock


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…