Annons
Annons


Bevisat: Här är bästa sättet att tina fryst mat!

Ska maten tinas i rumstemperatur, i ett kallt vattenbad eller i kylskåpet? Forskarna har tagit reda på svaret!


Fryst mat.

Tinar du fryst mat på rätt sätt?

På forskningsinstitutet SP Food and Bioscience i Göteborg har forskarna fryst och tinat en hel drös olika livsmedel för att komma fram till vilket som är det bästa sättet.

Forskarna kunde se att den mest effektiva metoden är att lägga den frysta förpackningen i kallt vatten. Det beror på att vatten leder värme bättre än luft, vilket gör så att maten tinar snabbare än i rumstemperatur.

Annons

Många tror att det är mer hälsosamt att tina maten i kylskåpet, men det menar forskarna är en seglivad myt. Att många ändå gör så handlar om en rädsla för bakterietillväxt, men så länge maten tillagas direkt efter att den har tinat hinner inte bakterierna växa till.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: 9 saker du INTE ska stoppa i kylskåpet!

Viktig regel

Det viktigaste att tänka på när du tinar mat är att passera minusgraderna närmast nollan så fort som möjligt. Det beror på att det är där som iskristallerna ombildas som mest och blir till större kristaller – och ju större kristaller desto större skada blir det på cellerna i livsmedlet.

Om cellerna skadas får livsmedlet svårt att hålla kvar vätskan när den har tinat, vilket i sin tur leder till torrare kött och sladdrigare grönsaker.

Läs också: 5 livsmedel du ALDRIG bör värma upp igen!

Källa: Ica-kuriren
Från: MåBra


(122)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…