Så blir du av med silverfiskar – 5 knep!

Silverfiskar
Silverfiskar är en ovälkommen, men vanlig, gäst i framför allt kök och badrum. För att bli kvitt dem finns flera knep – här listar vi fem smarta tips för att bli av med silverfiskar!
Annons

Vi har troligtvis alla varit med om den där obehagliga upptäckten när man tänder lampan i badrummet och plötsligt ser en liten, men oväntat snabb, silverfisk ila in under tvättkorgen eller gömma sig i någon otillgänglig spricka. Silverfiskar är en av de vanligaste insekterna i svenska hem och kan vara knepiga att bli av med om de väl hittat en väg in.

Annons
Silverfisk på papper.

Silverfiskar älskar att mumsa på bland annat papper. Foto: Ardea/IBL Bildbyrå

Varför får man silverfiskar?

Silverfiskar kommer in i våra hem via varor eller produkter vi själva tar hem, eller via rörledningar. De kalasar gärna på de avlagringar som bildas i under avloppsventiler och galler, men det bästa de vet är faktiskt papper, tyg och annat som innehåller mycket stärkelse.

Silverfiskar gillar inte dagsljus, utan lever helst sitt liv i skydd av mörkret då de kommer fram ur sina gömställen. Den lilla insekten har en fantastiskt förmåga att överleva och har funnits på jorden i 300 miljoner år. Sammanlagt finns det ungefär 370 arter, varav tre har identifierats i Sverige – silverfisk, långsprötad silverfisk och ugnssmyg.

En silverfisk blir ungefär 10-15 millimeter lång och lever i två till fyra år.

Städa för att bli av med silverfiskar

Även om silverfiskarna är helt ofarliga, är de inte speciellt roliga rumskompisar. Och hittar du silverfiskar i andra rum än badrum och kök, som i vardagsrum eller sovrum, kan det vara anledning att vara uppmärksam då det kan vara ett tecken på en fuktskada.

Närbild på silverfisk på dammigt golv.

Att hålla det städat och snyggt hemma är det generella tipset för att undvika silverfiskar. Foto: IBL Bildbyrå

Det generella tipset för att hålla silverfiskarna stången är att städa ofta. Ju mindre föda det finns att knapra på för silverfiskarna, desto större chans är det att du blir kvitt dem. Men om du inte blir av med de små krypen trots att du putsar och fejar där hemma, listar vi här fem andra smarta husmorstips för att bli av med dem!

5 knep för att bli av med silverfiskar:

1. Håll torrt hemma

Silverfiskar älskar fukt. Även om det så klart kan vara svårt att se till att badrum och kök hålls torra, kan det vara värt att åtminstone göra sitt bästa för att hålla vätan borta. Se till att täta läckande rör och håll också fukten utifrån borta genom att täta sprickor. Håll avloppen fria, så att inte vatten blir stående utan rinner ner direkt. Att badrummet har god ventilation är också A och O.

2. Förvara mat i slutna behållare

Finns det något obehagligare än att hitta silverfiskar och andra kryp i skafferiet? Troligtvis inte. Därför kan det vara en god idé att förvara torrvaror som mjöl, pasta, socker och flingor i lufttäta behållare.

3. Spreja med rödcederolja

Rödcederolja kan bli din räddare i nöden om silverfiskarna är envisa. Rödcederolja är ett naturligt bekämpningsmedel som inte dödar insekterna, men däremot driver bort dem tack vare sin speciella lukt. Oljan är giftfri och sprejas med fördel längs med lister och i trånga utrymmen. Se till att behandla flera rum samtidigt – annars är risken att silverfiskarna bara flyttar vidare till nästa rum i stället för att försvinna helt.

Annons

För en extra effektiv behandling kan du komplettera rödcederoljan med kuber eller ringar tillverkade i cederträ. De avskräcker inte bara silverfiskar utan också malar och andra skadedjur vi helst slipper i hemmet.

4. Städa undan pappers- och tidningshögar

Gammalt papper har en förmåga att samlas i stora högar i hemmet, där de utgör en riktig festmåltid för silverfiskar. Städa därför undan högar med gammalt papper, tidningar och böcker med jämna mellanrum. Viktiga papper och annat du vill förvara på vinden eller i källaren, kan du för säkerhets skull lägga ner dem i lufttäta behållare.

Låt inte heller kläder ligga för länge på golvet – textilier utgör som tidigare nämnt en pangmåltid för silverfiskar.

5. Köp en fälla

Det finns insektsdosor som lockar till sig silverfiskarna med hjälp av ett bete. Silverfiskarna fångas inne i dosan och kan sedan inte ta sig ut igen. Fällan finns att köpa hos bland annat Anticimex.

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar