Annons
Annons


Hyllning till Josef Frank


Josef Franks möbler

Josef Franks möbelfilosofi var att blanda möbelstilar, färger, mönster och färger som man tycker om.

Josef Franks färgsprakande mönsterprakt känns igen från textilier, tapeter och mattor, men han var framför allt en framstående möbeldesigner. Det är denna del av hans livsgärning som nu visas i en hyllningsutställning på Svenskt Tenn.

Annons

Josef Frank föddes i Österrike 1885, och kom till Sverige tillsammans med sin svenska fru Anna 1933. Hotet från den gryende nazismen blev alltför påtagligt, och efter en inbjudan från Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, valde han att för gott lämna Österrike. I Sverige inledde han ett givande samarbete med Estrid Ericson som varade ända fram till Josef Franks bortgång 1967.

Nu lanserar Svenskt Tenn åtta möbelpjäser av Frank, varav några tillverkas för första gången. De visas i en utställning som byggts upp utifrån formgivarens inredningsfilosofi att det inte spelar någon roll om man blandar möbelstilar, färger och mönster; saker som man tycker om kommer ändå smälta samman till en lugn enhet. Utställningen kallas ’’En hyllning till möbelformgivaren Josef Frank’’.

Josef Frank svarade för omkring 1800 möbelpjäser, 160 tygmönster och ett hundratal lampor. Därtill ritade han ett antal byggnader.

Var: Svenskt Tenn på Strandvägen 5 i Stockholm.

När: 23 augusti till 27 september.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…