Annons


15 smarta sätt att spara vatten under torkan

När torkan är ett faktum, skogsbränder hotar och bönder har svårt att nära sin boskap, då måste vi hjälpas åt att spara på vattnet! Här är 15 enkla knep du kan ta till i vardagen för att dra ditt strå till stacken.


Som bekant är vi inne i en ovanligt varm och torr sommarperiod. Och även om många njuter av det soliga vädret orsakar bristen på regn stora problem runt om i landet. Små vattenflöden och låga grundvattennivåer ger vattenbrist på många håll och då är det viktigt att vi alla hjälps åt att göra vad vi kan för att förbättra situationen.

Här är 16 smarta knep för att spara vatten i vardagen:

1. Vattna inte med dricksvatten. Samla hellre till exempel regnvatten vid tillfälle och vattna växterna med det i stället.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

2. Låt gräsmattan gulna om den är stor – den kommer igen nästa år!

3. Vattna med vattenkanna i stället för slang för att minska vattenåtgången.

4. Duscha istället för att bada i badkar.

5. Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna. Stäng av kranen!

6. Undvik att diska under rinnande vatten.

7. Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.

8. Använd ”sparprogram” på diskmaskinen så ofta som möjligt.

9. Tvätta bara när du verkligen måste, och undvik halvfulla maskiner.

10. Spola inte i toaletten i onödan.

11. Laga droppande kranar eller läckande rör/slangar för att undvika onödiga läckage.

12. Skaffa vattensparande duschmunstycken och vattenkranar.

13. På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du riktigt kallt och gott vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.

14. Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och gärna nattetid. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.

15. Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet.

Du själv behöver också få i dig vätska varje dag för att må bra och för att kroppen ska fungera.

– Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket, säger Mats Rundgren, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, till ki.se.

Källa: Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen, NWT, NSVA

Läs också: 

11 tips för att spara vatten

Så hjälper du trädgårdens bin med vatten i sommar

8 smarta tips: Så kommer du ihåg att dricka mer vatten

Artikeln publicerades först på MåBra.


(22)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…