Annons
Annons


Idag är Minnesdagen för förintelsens offer


f7q8sqb9stmshxvrx9jv

I dag, den 27 januari, uppmärksammas Den internationella minnesdagen av Förintelsens offer över hela världen . Det är samma datum som koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Sedan 1999 har det i Sverige varit en nationell minnesdag som lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.

Annons

Den nazityska ras- och utrotningspolitiken omfattade fler än den största och mest välkända offergruppen judar. Det fanns också andra offer; som romer och andra etniska och religiösa grupper, homosexuella, människor med funktionsnedsättning och andra.

Även på en rad orter i Sverige hålls olika arrangemang som uppmärksammar Förintelsens minnesdag med bland annat sång och ljuständning. På levandehistoria.se finns ett detaljerat kalendarium.

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Dess uppdrag är att, med utgångspunkt i Förintelsen, främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten samt att stärka människors vilja att verka för allas lika värde.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…