Annons
Annons


Imse Vimse Husspindel…

Är du en spindelälskare eller springer du så långt bort du kan när du ser en spindel? Här får du fakta och annan information.


Stor Husspindel

Stor husspindel.

Fakta om spindlar

Spindlar är ryggradslösa rovdjur med två kroppssegment, åtta ben och inga tuggande mundelar och inga vingar.
Spindlar producerar silke.
Spindlar saknar luktsinne.
Spindlar har dålig hörsel samt saknar antenner.
Spindlar känner av vibrationer för att få information om omgivningen.
I världen finns det över 42 000 kända spindelarter, varav ungefär 680 arter i Sverige.
Svenska spindlar är giftiga men vi människor känner oftast inte giftet, då de flesta inte har tillräckligt starka käkar att bita igenom vår hud.
Vanligast av de spindlar som förekommer inomhus är bland annat husspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, bred sektorspindel, harlekinspindel och olika lockespindlar

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Källa: antisimex.se

Husspindeln är en av våra största spindelarter. Själva kroppen kan bli nästan 1 cm lång och benen upp till 5-6 cm långa. Husspindeln är vanligt att se i lugna vrår lite varstans i hus och hem där det är en aning fuktigare. Även utomhus kan man få syn på dem. Man kan se vuxna husspindlar hela året. De som man ibland kan se springa över golvet är bara tillfälliga gäster i huset. Inomhusklimatet är alltför torrt för att spindlarna ska trivas.
Husspindeln ser väldigt illa och det gör det mycket enkelt att fånga dem genom att hålla en glasburk framför dem och peta på dem bakifrån så går de direkt i fällan!

Men vad gör man då om man inte vågar ta i dem och inte vill döda dem? Spindelavvisare eller ett spindelspray brukar fungera bra.

Hör du till minoriteten som VILL ha en spindel som husdjur?
Frågor som du bör ställa dig då är:

Vill jag ha ett husdjur som jag inte kan kela med? (Spindlar kan jämföras med akvariefiskar. Man tittar på dem men tar helst inte upp dem i handen).
Kan jag tänka mig att mata spindeln?
De äter bland annat syrsor och kackerlackor.

De mest vanliga av husdjursspindlar är tarantlar, eller i folkmun ”fågelspindlar”. Ordet fågelspindel kommer av att spindlarna faktiskt äter fåglar men då menar man inte att de jagar fåglar utan de äter små fågelungar från fågelbon i träden, ibland kan de sitta i ett fågelbo och vänta på att fågeln ska komma tillbaka. Tarantlar är ett samlingsnamn för en grupp spindlar som består av över 800 olika underarter och alla passar inte som husdjur!
Den största arten som har hittats är Goliatspindeln som lever i Brasilien och den kan bli lika stora som en stor tallrik när de brer ut benen, 30-35 cm. Förutom några få av underarterna så är tarantlar inte speciellt giftiga, att bli biten av en är smärtsamt men inte allvarligt om man inte har en allergi i botten. De giftigare sorterna kan ge otäcka bett om än inte direkt dödliga. Det sägs att bettet är ungefär lika smärtsamt som ett getingstick.

Spindlar har inget inre skelett utan huden består av ett hårt material som kallas ketin. Det gör att när spindeln växer så blir skinnet för litet och den gör sig av med det genom att ömsa skinn.

stor spindel

Fågelspindel.

 

 

LÄS OCKSÅ


(8)
(0)


Annons

 • Fredrika B

  Vilka svenska spindlar kan bita igenom vår hud då?

 • Husdjurs-Jenny

  Spindlar kan i sällsynta fall tränga igenom hud. Men för det mesta
  klarar de inte göra det pga för klena käkar. Vad gäller giftighet så är
  nästan alla spindelarter giftiga (inkl alla svenska arter) eftersom de
  använder det som bedövningsmedel på sina byten. Giftet i våra svenska
  spindelarter är dock svagt..och i kombination med att de har svårt för
  att tränga igenom huden så är dessa spindlar ofarliga för oss människor.

  Korsspindelns bett kan visserligen orsaka en viss begränsad och kortvarig sveda men är ofarlig. En svagt giftig spindelart, den sk.
  luffarspindeln (Tegenaria agrestis) finns i södra sverige. Luffarspindelns bett kan orsaka smärta och eventuellt vävnadsdöd kring bettet.

  Ingen av dessa arter är farlig för människan.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…