Annons
Annons


Inbrottstjuven tar inte sportlov

Under sportlovsveckan reser många iväg på vintersemester för skidåkning eller till värmen för sol och bad. Men tyvärr tar inte tjuven semester då sportlovstider dessvärre är högsäsong för inbrottstjuvar. Dock går det att vidta enkla förberedelser som försvårar för tjuven och skyddar hemmet. Enligt en aktuell undersökning från YouGov fruktar 44 % av befolkningen inbrott i sitt hem medan de är bortresta.


– Vi vet att de sista timmarna innan man åker iväg på semester kan vara hektiska. En enkel förebyggande rutinåtgärd som inte bör ta dig mer än en halvtimme kan göra stor skillnad när det kommer till att skydda ditt hem mot inbrott, säger Michael Peterson på larmföretaget Verisure.

Annons

Följande tips för att undvika inbrott presenteras av Verisure Securitas Direct:

Dörrar och fönster

Var noga med att stänga och låsa alla ytterdörrar samt alla fönster. Nästan 50 procent av alla intrång sker genom fönstret. Ha även godkända lås på fönster och dörrar på andra våningen och i källaren, samt gör det dessutom svårt för en inbrottstjuv att bära ut saker via ytterdörren. Och se till att nycklar är väl gömda.

Gilla Allas.se på Facebook

Prata med grannarna

Prata med dina grannar och informera dem om att du är bortrest och hur länge. När det inte är någon hemma så kan hjälpsamma grannar bidra till att göra huset mer skyddat genom att parkera sin bil eller en cykel på din uppfart, tömma brevlådan samt lämna och tömma sopor etc. På så vis ser ditt hem bebott ut.

Ljus är viktigt

Ett annat bra sätt att göra så att det ser ut som om någon är hemma är att se till att ljuset slår på och av även när du är borta. Med hjälp av en app i din mobil så kan du aktivera belysningen i varierande mönster så att det inte lyser vid samma tidpunkt varje dag. Alternativt kan du använda så kallade ljus-timers som givetvis är bättre än ingenting. Men se till att sätt på ordentligt med ljus och inte bara en enda lampa.

Lämna inte en stege i trädgården

En stege kan göra det möjligt att klättra upp och göra intrång via andra våningen, plocka även undan verktyg samt annat som finns runt huset vilket kan användas för att göra ett inbrott.

Inga värdefulla föremål synliga genom fönstret

Se till att inte ha värdesaker såsom mobiltelefoner, paddor/ipads, bärbara datorer, smycken och andra värdefulla föremål synliga genom fönstret. De flesta inbrottstjuvar börjar med att titta in via fönstret för att se om det finns saker som de snabbt och enkelt kan komma undan med.

Modernt larm anslutet till en larmcentral

Fördelar med ett inbrottslarm:
Mindre risk att tjuven kliver in i huset efter att han har brutit upp dörren eller fönstret när hen hör att larmet ljuder och att husets lampor tänds (lampor med s k smart-plugs är kopplade till larmet).
Mindre tid för tjuven att finna och hinna stjäla värdefulla föremål.
Mindre tid innebär även mindre tid för att skada insidan av huset.
Någon som följer upp och tar hand om huset medan du fortfarande är bortrest.
Husägaren kontaktas direkt av larmbolaget om något händer.
Vetskap om att larmbolaget har gått igenom och säkrat ditt hus innan så att ingen inkräktare är kvar när du kommer hem, vilket är särskilt betryggande om till exempel barnen kommer hem ensamma från skolan.

Läs också: Så skyddar du dig mot ficktjuvar


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…