Annons
Annons


Indianmedicin kan hjälpa mot resistenta bakterier


 

Avocadoblad kan hjälpa i kampen mot resistenta bakterier.

Danska bakterieexperter tror på avokadobladens läkande verkan i kampen mot resistenta bakterier. Metoden har de hittat hos en chilensk indianstam.

Ph.D. Jes Gitz Holler från Köpenhamns universitetet har i ett forskningsprojekt kastat sig över resistens-mekanismerna hos de envisa gula stafylokockerna som är den vanligaste orsaken till inflammation i operationssår. Men stafylokockbakterien kan även orsaka en lång rad andra sjukdomar – från bölder och matförgiftning för att livshotande infektioner som inflammation i hjärtat.

Annons

Kommer från Chile
Plantan från Persea-familjen har Jes Gitz Holler samlat in i Chile, där avokadoplantans blad används av mapucheindianerna till att läka sår.

Läkemedelsindustrin har under många år strävat efter att utveckla nya antibiotika, i takt med att bakterierna blivit resistenta, men kampen är svår och de resistenta bakterierna blir fler och fler.

Naturlig substans
– Jag har funnit en naturlig substans i den chilenska avokadoplanta som fungerar i kombination med traditionell antibiotika. Resistenta bakterier är utrustade med en pumpfunktion i bakteriemembranet, som effektivt kastar ut antibiotikan så snart den har trängt in. Jag har funnit en naturlig substans som slår ut bakteriernas försvar så att antibiotikan kan verka ostört, säger Jes Gitz Holler.

Indianerna tillgodo
Jes Gitz Holler betonar att en eventuell kommersiell produkt kommer de chilenska indianerna till godo. Man har nämligen gjort upp ett skriftligt avtal mellan fakulteten och mapucheindianerna som hjälpt till att samla in växtmaterial.

Forskningsresultaten har publicerats i Journal of Antimicrobial Chemotherapy


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…